Plava riba

Riba se prema raspodjeli masti dijeli na plavu i bijelu. Plava riba pohranjuje masti u masnim stanicama po cijelom tijelu, a bijela u jetru i donekle trbušnu šupljinu.
Autor: Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender/Laudato Photo: zena.hr utorak, 12. kolovoza 2014. u 09:14
Udio masti u bijele ribe je nizak, posebice u mesu gdje čini oko 1%, a plava riba obično sadrži od 5 – 10 % masti, a nekada i više od 10 %. Plava riba dobila je takav naziv zbog srebrnkastih pruga na "leđima" i "bokovima"koje se odražavaju plavom bojom. Tipične predstavnice ove skupine su tuna, haringa, srdela, skuša, šarun, papalina, losos,  inćun, girica i iglica.

Zašto je plava riba toliko vrijedna

Iako će zakleti gurmani radije posegnuti za oboritom ribom, i plava riba dobiva sve veći značaj na tanjuru. Zasluženi ugled dobila je djelomično i zbog spoznaja o blagotvornosti ove masnije vrste ribe koja obiluje omega-3 masnim kiselinama. U slučaju ribe, „masnije je zdravije“. Naime, masna riba upravo zbog većeg sadržaja masnih kiselina osigurava više blagodati za zdravlje nego nemasna riba. Preporuke kažu da bi u svrhu očuvanja zdravlja, tjedno trebalo konzumirati barem 2 puta po 170 grama ribe. Od toga, uputno je da barem jedna porcija bude „masna“ riba poput lososa, skuše, haringe, srdele ili sabljarke, jer te vrste ribe sadrže najviše blagotvornih esencijalnih masnih kiselina.

Plava riba u kuhinji

Sitna plava riba poput srdele, inćuna i papalina izvrsna je za mariniranje, posebice u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, soku od svježe iscijeđenih domaćih limuna, uz dodatak češnjaka i mediteranskog začinskog bilja. Plava riba "na savuru" cijenjena je među poznavateljima mediteranskog života, a u osnovi se radi o pečenoj ribi koja je potom prelijeva pirjanom marinadom na bazi maslinovog ulja, češnjaka, kvasine, ružmarina i peršina. Srdele na 'savuru' najbolje su sutradan, a mogu se čuvati i nekoliko dana u hladnjaku.

Plava riba obično se priprema pečena, na grillu, poširana ili parena, a poslužuje se s vrhunskim maslinovim uljem i vinom. Tuna i losos odlični su u dimljenoj varijanti, a često se konzumiraju i sirove - kao carpaccio, sashimi, u sushiju, kao meksički ceviche i skandinvski gravad lax.

Sve su cjenjeniji odresci tune i lososa, kratko pečeni kako bi se optimalno zadržala slast. S druge strane, tuna može doživjeti potpunu metamorfozu u tradicionalnom talijanskom jelu vitello tonnato, u kombinaciji s teletinom. Također, eksperiment zvan tuna kao pašticada jedna je od kulinarskih avantura u koju se vrijedi upustiti.
 
Da biste komentirali, prijavite se.