Kultura vina

Graše(vina) i domo(vina)

Graševina je najzastupljenija, pa usudio bih se reći i najpopularnija sorta u Hrvatskoj, a mnogi je smatraju i najozbiljnijom vinskom sortom u našoj zemlji. Stoga bih u ovoj kolumni pokušao nešto reći i o toj „kraljici hrvatskih vina“.
26. studenog 2013.

Bezvremenski šampanjski mjehurići

Nije blagdansko, božićno ili novogodišnje vrijeme, ali bih u ovoj kolumni ipak o šampanjcu. Dva su razloga za to. Naime, nije samo blagdansko vrijeme isključivo rezervirano za šampanjac, a s obzirom da sam prethodnu kolumnu o crnom pinotu završio crticom o šampanjcu, ova kolumna je svojevrsni logični nastavak. Kako se radi o najprestižnijem vinu, o kojem se ima što za reći, ova će kolumna biti nešto duža, no „njegovo veličanstvo šampanjac“ to svakako zaslužuje.
30. rujna 2013.

Crni pinot

Pinot crni je grožđe tanke kožice, stoga je laganog tijela i svijetlije boje. Ova sorta je jako izbirljiva oko podneblja, tla, načina na koji se tretira za vrijeme sazrijevanja i načina na koji se postupa nakon što je grožđe ubrano te procesa proizvodnje vina. Vrlo je osjetljiv i delikatan, no uz dobre uvjete, njegov je miris jedan od od najfinijih, a tekstura jedna od najuglađenijih.
23. kolovoza 2013.

Arhiva