Lazanje s tikvicama i sirom

Počastite društvo talijanskim specijalitetom! Gurmanska varijanta s tikvicama i tri vrste sira svima drage lazanje pretvara u novo, ugodno otkriće!
Autor: coolinarika.com Photo: coolinarika.com petak, 20. rujna 2013. u 15:46

Sastojci (za 6 osoba):

600 g tikvica
50 g maslaca
1 žličica Vegete
bijeli papar
12 listova 
sol
100 g gorgonzole
50 g mozzarelle
15 g parmezana

Za umak bešamel:

50 g maslaca
50 g pšeničnog oštrog brašna tip 400
1 l mlijeka
1 žličica Vegete
bijeli papar
sol

Priprema:

1.  Tikvice operite i uzdužno narežite na tanke ploške. Popecite ih na maslacu, pospite Vegetom, popaprite i maknite s vatre.

2.  Lazanje prokuhajte u posoljenoj vodi (2-3 minute), u koju ste stavili par kapi ulja da se listovi ne slijepe, ili koristite lazanje koje se ne kuhaju.

3.  Za umak bešamel, na maslacu lagano popecite brašno. Postupno dolijevajte toplo mlijeko uz neprestano miješanje dok ne dobijete glatku gustu smjesu. Dodajte Vegetu, popaprite i po potrebi posolite.

4.  Na dno vatrostalne posude (30×19 cm) stavite malo bešamela, složite red lazanja, po njima rasporedite bešamel, tikvice, naribanu mozzarellu i natrganu gorgonzolu. Na to stavite listove lazanja i postupak ponovite, tako da na zadnji list lazanja stavite bešamel, naribani sir i parmezan.

5. Pecite oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 220°C.

Posluživanje: Lazanje poslužite tople narezane na kocke.

Savjet: Ako su tikvice veće, izvadite im koštice, a zatim ih narežite na ploške.

Napomena: Ovo možete i zamrznuti

Zamrzavanje: Jelo pripremite do 5. koraka postupka, ohladite u tepsiji i ostavite u zamrzivaču 2 sata. Tepsiju nakratko umočite u vruću vodu, izvadite iz nje lazanje, zapakirajte ih u vrećicu i vratite u zamrzivač.
Odmrzavanje: Lazanje izvadite iz vrećice, vratite u tepsiju te ostavite na sobnoj temperaturi oko 2 sata. Pokrivene aluminijskom folijom pecite ih na 180°C oko 40 minuta.
Trajnost: 30 dana

Da biste komentirali, prijavite se.