Palenta s gljivama

Palenta se brzo priprema i odličan je prilog jelima. U našem današnjem prijedlogu palenta je glavno jelo. Isprobajte!
Autor: www.coolinarika.com Photo: www.coolinarika.com petak, 06. lipnja 2014. u 08:30
Sastojci (za 8 osoba)
350 g šampinjona
150 g kukuruzne krupice
60 g maslaca
4 žlice ulja
2 češnja češnjaka
4 žlice nasjeckanog peršina
1 žličica svježeg origana ili pola žličice sušenog
2 žličice limunovog soka
3 žličice Vegete
 
Za umak:
800 g pelata
1 luk
1 češanj češnjaka
100 ml bijelog vina
2 žlice ulja
1 žlica šećera
 2 žličice Vegete

Priprema:
1. U 800 ml kipuće vode stavite 2 žlice Vegete, a zatim uspite kukuruznu krupicu i kuhajte na laganoj vatri uz neprestalno miješanje 2-3 minute. Palentu ulijte u namašćen okrugli kalup promjera 20 cm. Ostavite je neka se hladi najmanje 20 minuta.
 
2. Za to vrijeme pripremite umak od rajčica. Na ulju pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne     omekša. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, kratko propirjajte, zalijte bijelim vinom i kuhajte dok tekućina ne ispari.
 
3. Zatim stavite pelate očišćene od sjemenki i narezane na kockice. Nakon par minuta dodajte šećer i Vegetu. Pirjajte oko 20 minuta.
 
4. U tavi na umjerenoj vatri zagrijte 10 g maslaca i 2 žlice ulja. Stavite očišćene i na četvrtine narezane šampinjone, prelijte ih limunovim sokom i kratko pirjajte. Dodajte sitno narezani origano i žličicu Vegete pa pirjajte dok tekućina ne ispari. Na kraju umiješajte svježe nasjeckani peršin.

5. Palentu izvadite i narežite osam kriški. Popecite ih na preostalom maslacu i ulju s obje strane do zlatno smeđe boje.
 
Posluživanje:
Na tople tanjure složite kriške palente, prelijte ih umakom od rajčica, a na njega stavite gljive. Poslužite toplo.
 
Dobar tek!
Da biste komentirali, prijavite se.