Framafest 2012.

Framafest 2012., na kojem se okupilo više od tisuću framaša iz cijele BiH i Hrvatske, održan je u subotu, 20. listopada 2012., u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.
Autor: Laudato Photo: www.youtube.com srijeda, 07. kolovoza 2013. u 15:42
Foto

Cjelodnevni susret počeo je u 12 sati misom u samostanskoj crkvi sv. Ante na Bistriku, gdje je framaše pozdravio domaćin fra Ivan Šarčević, a misu predvodio je fra Joso Oršolić, uz koncelebraciju preko 20 svećenika, duhovnih asistenata Frame.

Festivalski dio počeo je u 16 sati u Bosanskom kulturnom centru, a otvoren je glazbeno – scenskim nastupom skupine framaša iz Livna pod ravnanjem gosp. Dinke Periše, nekadašnjeg nacionalnog predsjednika Frame, koji je već dugi niz godina uključen u organizaciju Framafesta. Na početku se svima obratila i Josipa Vukoja, sadašnja nacionalna predsjednica Frame BiH, a XV. jubilarni Framafest službeno otvorenim je proglasio fra Joso Oršolić. Glazbeni talenti koje framaši imaju, a dodatno ih razvijaju kroz glazbene sekcije u svojim Framama, pokazali su se kroz dvadeset i dva nastupa. Nastupile su Frame Brajkovići, Brestovsko, Busovača, Čitluk, Dolac, Fojnica, Guča Gora, Humac, Jajce, Kiseljak, Kočerin, Nova Bila, Osova, Podmilačje, Posuški Gradac, Rama – Šćit, Rijeka, Rumboci, Sarajevo, Široki Brijeg, Tomislavgrad i Vitez.

Strpljivo i uz posebnu pažnju nastupe su pratili članovi žirija: fra Joso Oršolić, ravnatelj HKO Kruh Sv. Ante; fra Stanko Mabić, mr. crkvene glazbe; MelisaZerdo, profesorica glazbe; Sanja Tavić, profesorica violine i Nataša Mandić, profesorica Hrvatskog jezika i književnosti.

U revijalnom dijelu programa, dok je stručni žiri odlučivao o pobjednicima, nastupili su sjemeništarci iz Visokog okupljeni u bendu Gloria, te bend Novo nebo iz Zenice. Prema predloženom Pravilniku o Framafestu, dodijeljene su tri nagrade: ukupni pobjednik, najbolji tekst i najbolja koreografija.

Najprije su svi sudionici – izvođači dobili zahvalnice i statue, a potom su proglašeni pobjednici: Nagrada za najbolji tekst pripala je Frami Posuški Gradac i pjesmi S Tobom Kriste zauvijek ostajem, najboljomkoreografijom proglašena je ona Frame Rama – Šćit za pjesmu Pokrenimo naša srca, a ukupni pobjednik XV. jubilarnog Framafesta je pjesma Ti si moj smisao Frame Jajce.

Nositelj ovog glazbenog festivala je Nacionalno bratstvo Frame BiH, dok je ovogodišnji organizator i domaćin bilo Područno bratstvo Frame Bosne Srebrene, na čelu s fra Danijelom Rajićem, područnim duhovnim asistentom i Majom Santai, područnom predsjednicom. Sljedeći, XVI. Framafest, održat će se u Mostaru a domaćin će biti Hercegovačko područno bratstvo Frame.

Prije petnaest godina, 21. studenog 1998. godine, na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, održan je prvi festival duhovne glazbe Franjevačke mladeži – Framafest. Inicijator ovog festivala bio je fra Joso Oršolić, tadašnji duhovni asistent Frame, danas ravnatelj HKO Kruh Sv. Ante.

Izdvojeno
Izvođači