HosanaFest 2012.

Glavnu nagradu 7. festivala duhovne glazbe HosanaFesta, koji je održan u nedjelju, 23. rujna, dobio je VS Matheus za pjesmu "Uzdam se u tebe".
Autor: Laudato Photo: Laudato subota, 22. rujna 2012. u 13:54
Foto Video

Nagradu stručnog povjerenstva dobili su Aid band "Glasnici" koji su pjevali pjesmu "Nek' mu pjeva svijet", nagradu publike dobili su vokalno-instrumentalni sastav "Ritam vjere" koji su izveli pjesmu "Ljubi Boga svog", a duhovni sastav "Apostoli mira" s pjesmom "Glasnici Božji" osvojili su nagradu za najbolji tekst. Za pjesmu "Kristov mir" sastav "Imakulata" dobio je nagradu za najbolju pjesmu od štićenika udruge "Hosana" za koji je namijenjen sav financijski prihod od ovog festivala.

Kako nam je otkrio predsjednik Organizacijskog odbora Marinko Stantić, HosanaFest je humanitarnog karaktera jer sav prihod od prodanih ulaznica, CD-a i DVD-a odlazi na  terapijsko liječenje štićenika udruge Hosana koja djeluje na području Subotičke biskupije i bori se protiv raznih vrsta ovisnosti i to protiv droge, alkohola i kocke.

"Ovim festivalom štićenicima udruge Hosana želimo poručiti da su dobrodošli natrag u društvo i da ih Crkva prihvaća. Naime, svaka pjesma je molitva za njih i njihov povratak u normalan život, a poznato je kako je pjesma dvostruka molitva. To je bio glavni motiv za pokretanjem ovog festivala, a dodatni je motiv činjenica da je ovaj festival natjecateljskog karaktera, a to ja zato kako bi se mlade potaklo na što ostvarivanje svoga talenta."

Na ovogodišnjoj prelijepoj pozornici nalazili su se križ, srce i sidro koji simboliziraju vjeru, ufanje i ljubav u jednom cvijetu.

"Izgledom pozornice željeli smo dati najljepše za svoju vjeru. Tako smo i ovogodišnjim sloganom 'Jer kada sam slab, onda sam jak!' (2 Kor 12,10) željeli pokazati da su štićenici udruge "Hosana" iako slabi, ali u bratskoj ljubavi su jači."

Zadovoljstvo ovim prelijepim festivalom izrazio je subotički gradonačelnik Modest Dulić koji vrednuje kreativnost kod mladih istaknuo da se ovim festivalom nagrađuje talent koji slavi Boga, a to je izuzetno važno jer, kako je rekao, ovim se festivalom uvažava irad vlč. Marinka, i njega kao upravitelja zajednice Hosana koja pruža drugu šansu mladim ljudima.

"Zahvaljujem mu na njegovoj energiji jer on je gradu i dao novu kulturnu dimenziju. Okuplja i velik broj mladih ljudi, koji su kao gosti smještenih kod naših ljudi i to je zalog novih prijateljstava", poručio je.

Sandra Lovrinčević, voditeljica vokalnog sastava Matheusa koji je dobio glavnu nagradu na ovogodišnjem HosanaFestu, istaknula je da su svojom pjesmom pjesmom željeli proslaviti milosrdnog Isusa.

"Veliki nam je poticaj bio ovogodišnji slogan 'Jer kada sam slab, onda sam jak!' (2 Kor 12,10). Svi mi u životu imamo takve poteškoće. Pjesmom smo Gospodinu htjeli dati svoje slabosti. Jer kad smo slabi trebamo se prepustiti Gospodinu i ne samo tada, već uvijek", poručila je Lovrinčević. 

Tri mladića okupljena u Band Aid Boris Dević iz Subotice, Zvonimir Kalić iz Vrpolja i Slaven Katić iz Vukovara osvojili su nagradu stručnog povjerenstva i kako nam je otkrio Katić, oni su već dugi niz godina prijatelji te je ovo okupljanje svojevrstan projekt koji je uspio. 

Ovogodišnjim HosanaFestom posebno je oduševljena Janja Turković iz duhovnog sastava "Apostoli mira".

"Dobili smo nagradu za pjesmu 'Glasnici Božjii' za najbolji tekst i jako smo sretni zbog toga. Čestitala bih našim dragim prijateljima 'Matheusima' na glavnoj nagradi i veselimo se zajedno s njima", nadodala je.

Nagrada publike otišla je simpatičnoj mladoj grupi "Ritam vjere" koja je osvojila srdaca publike. Kako nam je rekla Elizabeta Načkanas, članica tog duhovnog sastava, prvi puta su se prijavili na ovaj festival  i osvojile nagradu.

"Pjevamo tek tri godine i ova nam je nagrada velik poticaj za daljnji rad i sudjelovanje na festivalima duhovne glazbe", nadodala je.

Na HosanaFestu 2012. nastupili su:

1. VIS "Apostoli mira" - "Glasnici Božji"
2. VIS "Totuus Tuus" - "Po Duhu Svetom"
3. VIS "Novo Nebo" - "Ruka spasa"
4. fra Ilija Mijatović i VIS "Familias" - Prema Nebu
5. VIS "Imakulata" - "Kristov mir"
6. VIS "Ritam vjere" - "Ljubi Boga svoga"
7. VIS "Matheus" - "Uzdam se u Tebe"
8. Jelena Barić - "Ješka"
9. VIS "Savao" - "Tvoj Sveti Duh"
10. Ljubo Vuković i VIS "Credo" - "Sluga Tvoj"
11. Tajana Šarić - "Otvori oči"
12. Josipa Jakić - "Utisni lik svoj Isuse"
13. VIS "Damjan" - "Prepoznajem te, Kriste"
14. VIS "Kristovo Jato" - "Krila ljubavi"
15. Band AID "Glasnici" - "Nek' Mu pjeva svijet"

Fotogaleriju pogledajte ovdje.

 

Izdvojeno
Izvođači