Povijest festivala

Festival hrvatskih duhovnih pjesama – HosanaFest, koji se održava u Subotici, pokrenut je 2005. godine, na inicijativu vlč. dr. Marinka Stantića, Marjana Vojnića i prof. Jasne Bašić koji su htjeli postići da mladi na duhovnom festivalu pjesmom slave Gospodina i na taj način ih potaknu na veću pobožnost.
utorak, 01. svibnja 2012. u 18:10
Foto
Glavni cilj HosanaFesta je promicanje kršćanskih duhovnih vrijednosti i poticaj na stvaranje nove autorske duhovne popijevke, suvremenog glazbenog izričaja.

Ime festivalu dao je vlč. dr. Marinko Stantić. Riječ „hosana“ je hebrejska riječ koja doslovno znači „spasi nas!“ Najprije je ta riječ bila vapaj Bogu, potom svečani i zaklinjalački zaziv. Jeruzalemci su Isusu klicali „hosana“ prilikom ulaska u njihov grad (usp. Iv 12,12-19).

Logo za HosanaFest izradila je dizajnerica Đurđica Orčić iz Subotice. U sebi logo sadrži notu i križ, što simbolizira osnovi cilj festivala - pjesmom slaviti Boga. Prema Knjizi Otkrivenja, u kojoj se Krista naziva Izvorom vode života (usp. Otk 21,6), ti se simboli nalaze u kapljici vode, jer bi svaki Festival ubuduće bio kap proslave Gospodina.

Pobjednici prvoga HosanaFesta su VIS Riječ iz Postrane kraj Splita s pjesmom "Prema licu Tvom" (autor teksta: Đurdica Tičinović, autor glazbe i obrada: Nensi Barić).

Kontakt:
web: www.hosanafest.suboticka-biskupija.info
e-mail: hosanafest@yahoo.com
Izdvojeno
Izvođači