Prvi dan Marija festa 2014.

Sudionici dvanaestog po redu festivala duhovne glazbe „Marija fest“ okupili su se u subotu, 11. listopada na glazbeno-duhovnom kampu u Molvama. Profesorica Denis Vasilj održala je predavanje mladim glazbenicima i pružila im vrijedne spoznaje koje su u praktičnom dijelu zajedno imali prilike i uvježbati.
Autor: Laudato Photo: Laudato nedjelja, 12. listopada 2014. u 01:45
Foto

U tijeku je dvanaesti po redu festival duhovne glazbe Marija fest u Molvama, u okrilju podravskoga marijanskog svetišta Majke Božje Molvarske.

Već petu godinu zaredom, dan uoči festivala duhovne glazbe „Marija fest“ organizira se za sve sudionike Festivala glazbeno-duhovni kamp. U subotu, 11. listopada, predavanje „Interpretacija suvremen duhovne pjesme (glazbe)“ održala je profesorica Denis Vasilj. Sudjelovali su: VIS Proroci iz Subotice, Apostoli mira iz Zagreba, VS Matheus iz Bizovca, VIS Izidor i Mihovil iz Splita i Ana Marija Šarić iz Samobora.  

Na početku glazbeno-duhovnog kampa okupljenima se pozdravnim govorom obratila direktorica Laudata Ksenija Abramović. Na početku je naglasila svoju zahvalnost mladim glazbenicima, koji već godinama prepoznaju ljepotu zajedništva na Marija festu i obogaćuju duhovnu glazbenu scenu novim marijanskim pjesmama.

„Hvala vam što volite Blaženu Djevicu Mariju, što ljubite Gospodina. Hvala vam što ste mladost na koju naša Hrvatska može biti ponosna.  Vi ste zasijano sjeme koje iz godine u godinu nosi sve više plodova. Bravo mladi! Koliko god je teška situacija u Hrvatskoj, kad vidim vas ne bojim se, vi ste ljudi na koje naša Hrvatska može računati.“  Mlade je Ksenija Abramović savjetovala da nikada ne spremaju svoje talente pod tepih, nego da ih umnože i dijele s drugima.

Profesorica Denis Vasilj na početku svoga predavanja naglasila je da se danas vrlo malo govori o suvremenoj duhovnoj glazbi. Predavanjem je iznijela svoj dugogodišnji znanstveno-istraživački i pedagoško-praktični rad te živo praktično iskustvo u radu s pjevačima. Denis Vasilj je profesorica glazbeno-teoretskih predmeta, akademski muzičar i doktorand interdisciplinarnog studija kroatologije. Već dvadeset godina bavi se pedagoško-istraživačkim radom na području pjevanja suvremene glazbe. Između ostaloga, intenzivno se bavi i podučavanjem pjevača duhovne glazbe. Istaknula je snažnu moć i utjecaj koje glazba ima na ljude, a posebno je naglasila važnost interpretacije glazbe općenito, a pogotovo one duhovne. Sama instrumentalna glazba može imati snažan utjecaj i prenijeti emocije, a kad se glazbi pridodaju riječi, utjecaj postaje još snažniji. Duhovne pjesme u službi su evangelizacije, što znači da je izvođačima duhovne glazbe povjerena velika odgovornost. Profesorica je naglasila da je svaki čovjek po prirodi muzikalan te da je glazba sredstvo kojim se može upravljati i pozitivno i negativno:

„Glas je vaš instrument preko kojeg i vi dotičete ljude i trebate paziti da uvijek imate smisao za ljepotu tona i glazbene fraze. Trebate imati smisao za sadržaj, odnosno razumjeti ono što pjevate. Presudno je također da budete iskreni s publikom. Morate se potpuno dati u interpretaciji pjesama.“, zaključila je profesorica Vasilj i pozvala mlade glazbenike na praktični dio glazbeno-duhovnog kampa.

U praktičnom dijelu profesorica je mlade glazbenike provela kroz vježbe intonacije, izgovora, artikulacije i dikcije, disanja, držanja i mimike.

Više od 70 mladih izvođača zajedno su uvježbali pjesmu „Majko, tebi pjevamo“ za koju je riječi napisala Josipa Dević, a glazbu potpisuje Viktor Kesler. Pjesma „Majko, tebi pjevamo“ ujedno je i himna ovogodišnjeg Marija festa, koju su mladi vrlo brzo prigrlili i već ju rado izvode.
 
Prvi dan dvanaestoga festivala duhovne glazbe Marija fest završio je svetom misom i klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Misu i klanjanje glazbeno i molitveno animirali su sudionici Marija festa.

Na festivalskoj večeri u nedjelju, 12. listopada, nastupilo je deset izvođača koje su odabrali organizatori. Izveli su dvadeset pjesama, od kojih je deset novih marijanskih pjesama koje su posebno skladane za ovogodišnji Marija fest. 


Izdvojeno
Izvođači
diskografija