Croatian English German Italian

Bogoslovski oktet

Među brojnim aktivnostima zagrebačkoga bogoslovnog sjemeništa na Kaptolu svoje mjesto našla je i glazbena aktivnost, izražena i u djelovanju sastava "Bogoslovski oktet".
Autor: Laudato Photo: Glas Koncila nedjelja, 23. veljače 2014. u 09:40
Foto

Kulturna baština Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u zagrebu prepoznaje se i po njegovanju glazbeno-duhovnog života bogoslova koji se odgajaju za svećeničko zvanje. U skladu s vremenom u kojem odrastaju i sazrijevaju nastoje pronaći najbolji način kako bi Božju Riječ – obučenu u glazbeno ruho – ponudili svakom čovjeku.

Oktet bogoslova zagrebačke bogoslovije djeluje već dugi niz godina, ne samo u službi predvođenja liturgijskog pjevanja u bogoslužnom životu bogoslovije, već i kao samostalni muški ansambl, koji svojim radom i nastupima u bogosloviji i izvan nje nastavlja dugu glazbenu baštinu Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa. 

Sastav izvodi pjesme duhovnoga karaktera, dalmatinskoga podneblja, ali i rodoljubnoga sadržaja te obrade skladbi aktualnih izvođača hrvatske estrade. Svojim usklađenim izvedbama plijene pozornost na mnogim događanjima iz života Zagrebačke nadbiskupije, ali i čestim nastupima diljem hrvatskih župa i krajeva. 

Najnovije izdanje Bogoslovskog okteta objavljeno je 2012. godine pod naslovom "Svrati, Gospode". Sadrži 24 skladbe, od kojih su većina duhovnog i liturgijskog, a neke domoljubnog karaktera. Posebnost izdanja je raznovrsnost skladbi sadržanih na albumu i mladenačka energija koju su u nj ugradili pjevači. 

Izdvojeno
Izvođači