Croatian English German Italian

Glasnici nade

Rock'n'roll bend pod nazivom "Glasnici nade" na hrvatskoj duhovnoj sceni djeluju već više od dvadeset godina, a osnivanjem tim bendom htjelo se iznaći novi način približavanja Božje riječi ljudima i pokrenuti projekt Kršćanskoga rocka (Christian Rock) i na hrvatskim prostorima.
nedjelja, 28. srpnja 2013. u 14:04
Foto

Rock'n'roll bend pod nazivom "Glasnici nade" na hrvatskoj duhovnoj sceni djeluje od 1991. godine, kada su dominikanac Anto Bobaš i njegov brat Jadranko odlučili suvremenim glazbenim izričajem propovijedati Radosnu vijest. U skladu s karizmom sv. Dominika, čijem Redu fr. Anto Bobaš pripada, osnivanjem Glasnika nade htjelo se iznaći novi način približavanja Božje riječi ljudima i pokrenuti projekt Kršćanskoga rocka (Christian Rock) i na hrvatskim prostorima.

Kroz više od deset godina postojanja benda, svojom suradnjom obogatili su ga mnogi glazbenici: Zele Lipovača, Zlatan Ćehić – Ćeha, Robert Jurčec, a prepoznatljiv vizualni stil benda osmislio je dominikanac Marko Bobaš.

1994. godine "Glasnici nade" bili su glavni pokretači i organizatori velikog koncerta "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" održanog na Uskrsni ponedjeljak u zagrebačkoj dvorani Doma sportova. Koncert je okupio mnoge hrvatske i svjetske rock glazbenike.

2000. godine ostavili su svoj trag na najstarijem festivalu hrvatske duhovne glazbe, Uskrs festu, pobijedivši pjesmom jednostavnog naziva "Glasnici nade". Zapažena i efektna izvedba te pjesme na Uskrs festu i danas u "Glasnicima" budi ugodna sjećanja.

Bogata diskografija benda započinje 1991. i 1992. godine prvijencem „Glasnici nade“ i albumom „Dođi Kraljevstvo tvoje“, obilježenim ratnim zbivanjima. Glasnici su se posvetili naglašavanju duhovne dimenzije nasuprot strahotama rata, odmicanju od svega što razara i nasljedovanju Gospodina, a istovremeno čuvanju sjećanja na ratni period sa željom da se ne zaboravi.

1997. godine izlazi novi album pod naslovom „Istina“, geslom Dominikanskoga reda. 2002. godine izdaju kompilaciju „Najbolje od Glasnika“ s 18 pjesama, među kojima se pojavljuju i snimke sa Uskrs festa. „Bili jednom ratnici“ naziv je petoga po redu albuma Glasnika nade, a uz album je izdana i knjiga „Sjećanja 21“. Najnoviji album „Dominik O.K.“ predstavljen je krajem 2010. godine u izdanju Dominikanske naklade Istina. U duhu pripreme za veliki dominikanski Jubilej 2016. godine, kojim će se obilježiti 800. godina postojanja Reda propovjednika, Glasnici nade dali su svoj doprinos remasteriranim izdanjem prva tri albuma, koji su tako dobili novi zvuk. Uz to, dodane su i nove, do sad neobjavljene pjesme, a na svakom CD-u nalazi se i mnogo drugog materijala u raznim formatima.

Poruku koju Glasnici nade šalju najbolje je poslušati u njihovim pjesmama, kako i sami kažu:“Ozbiljno uzmite naša nastojanja, poslušajte naše pjesme, one u sebi nose poruku Isusa Krista koji je jedini Put, Istina i Život.“   

Izdvojeno
Izvođači