Croatian English German Italian

Klapa "Bistrica"

Klapa "Bistrica" osnovana je u jesen 2003. godine u Mariji Bistrici.
Autor: Ana Dagelić/Laudato Photo: rhzk.hr nedjelja, 29. rujna 2013. u 15:25
Foto

Klapa «Bistrica» osnovana je prije 10 godina u Mariji Bistrici željom i radom nekoliko entuzijasta i zaljubljenika u glazbu te je prva klapa s područja Hrvatskog Zagorja. Klapa se u počecima bazirala na a capella pjevanju, a kasnije su uključili i instrumentalnu pratnju u nekim pjesmama. 

S obzirom na područje Hrvatske iz kojega članovi klape «bistrica» dolaze, naglasak stavljaju na kajkavski izričaj i narječje te promicanje kajkavske kulture. Dalmatinski napjevi u klapskoj izvedbi također su bili i ostaju na reprtoaru klape «Bistrica», ali sve više šire svoju originalnu ideju izvođenja kajkavskih popevki na klapski način te vlastite autorske pjesme. 

Klapa često nastupa diljem Hrvatske i u inozemstvu. Posjetili su Austriju, nastupili na večeri hrvatskih iseljenika u Mađarskoj, na danima hrvatske kulture u Francuskoj, a rado se sjećaju i nastupa u Hercegovini. Snimili su i nekoliko TV spotova: prvi za pjesmu «Suncu prosi saka roža», drugi za pjesmu «Saku brigu zemla zleči», treći koji je ujedno i naslov jednog od tri CD-a klape «Bistrica» za pjesmu «Za Zagorje vse», a zadnji TV spot nastao je u suradnji s Rajkom Suhodolčanom za pjesmu «Još jenu putnu». 

Prema riječima mnogih, klapa Bistrica se, u vrlo jakoj konkurenciji  hrvatskih klapa isprofilirala kao specifična klapa kontinentalnog dijela Hrvatske, koja ljepotu klapske pjesme, melodioznost i šarm dalmatinskih napjeva približava Zagorju i kontinentu uopće, a dug zagorske popevke uvijek nosi sa sobom, širi ga i poklanja svugdje gdje ih pjesma ponese.

Povodom obilježavanja pete godišnjice djelovanja klapa Bistrica je izdala nosač zvuka pod nazivom “Tu sme mi doma” koji predstavlja presjek dotadašnjeg rada.
Drugi album nosi naslov «Za Zagorje vse», a na njemu se nalazi 14 uglavnom autorskih pjesama.
Povodom desetog rođendana klapa «Bistrica» je izdala treći nosač zvuka «Čuj nas Majko», a sadrži 12 marijanskih pjesama. 

Poslušajte izvedbu pjesme "Suncu prosi saka roža", poznate i pod naslovom "Romarska"

 

Izdvojeno
Izvođači