Croatian English German Italian

Predstavljamo kršćanski metal bend EffaTha

Grupa EffaTha nastala je 2008. godine, a radi se o bendu, koji svira krščansku metal glazbu.
Autor: wikipedia.org/Laudato/A.K.K. Photo: hrsvijet.net subota, 07. prosinca 2019. u 14:41
Foto

Članovi benda EffaTha okupili su se radi evangeliziranja pomoću hard rock i heavy metal glazbe. Uzori su im bile poznate kršćanske grupe No Longer Music i Tymoteutsz (2 TM 2,3). Cilj im je bio pomoći mladim ljudima koji još nisu upoznati sa snagom Kristove Ljubavi, da pokušaju kroz njihovu glazbu shvatiti tko je Bog i koliko je velika njegova ljubav za svakog čovjeka.

Ime EffaTha dolazi iz aramejskog. Znači 'otvori se' i upotrebljava se kod krštenja. Taj izraz ima značenje moćne riječi koja je znak moćna Kristova djelovanja. Predstavlja molitveni obred da Bog otvori uši za slušanje i usta za govorenje Riječi Božje.

Smatraju se koncertnim sastavom, a svoj sastav kao cjeloživotni projekt. Drže se povezani s milosrđem Krista u kojeg vjeruju i žive ono što propovijedaju glazbom. Za Metal smatraju da također može biti duhovna glazba. Naime, često nailaze na nerazumijevanje zbog neutemeljena straha da se uz žestoku glazbu ne može slaviti Gospodina. Članovi EffaThe tvrde suprotno, da Sveto pismo demantira to - 'ako su kralj David i sav dom Izraelov plesali pred Gospodinom iz sve snage uz zvuke sitara i cimbala, onda to više nalikuje na atmosferu rock-koncerta nego na neki kontemplativni susret.'

Zato se ne nameću svirati u prostorima koji nisu za glazbu grupe i ne pačaju se u liturgijsku niti u svetu glazbu, jer zvuk EffaThe je snažan, a publika pripada urbanim rock krugovima. Ipak, EffaTha otvoreno slavi Krista i za svoje pjesme imaju čak potvrdu riječkog nadbiskupa da ih smiju izvoditi.

Bend se sastoji od vokala Marina Katave, gitarista Karla Hajdina, basista Elvisa Ponjevića i klavijaturista Frana Belanovića.Bubnjar je Gordan Cenčić. Brzinu i melodiju kroz srce i ruke dizajnira Karlo Hajdin.Hajdin važi kao jedan od ponajboljih mladih metal gitarista u gradu Rijeci. Fantaziju i mit nadograđuje Fran Belanović, koji je došao iz Zagreba.

Godine 2010. objavili su promo EP, a 2012. godine izdali su album pod nazivom 'Nijemi krik', koji nosi ime po istoimenoj pjesmi koja govori protiv pobačaja.

Nastupili su na festivalima Vidfest 2009., 2010., 2011., festivalu duhovne glazbe koji se održava za dan Sv. Vida u Rijeci, na Festivalu u Siti, plaža Strožanac, Split, Rovinj Music Festivalu 28. prosinca 2010., prvom Beba Rock Festivalu 2010.

Duhovni savjetnik sastava je pater Marko Glogović, koji im je mnogo pomogao u promociji grupe u Poljskoj, gdje kršćanski metal sastavi uživaju veliku popularnost.

Grupa EffaTha je od 2017. godina nastavila s radom kao dvojac Fran Belanović (klavijature) i Marin Katava (vokal, produkcija, gitare) te objavila niz albuma kršćanske tematike u digitalnom obliku.

Glazbeni stil se promijenio, jer je dvojac razvio interes za elektroničku glazbu, industrial metal, ambiental pop, jungle beat, synthwave, dub, ali i dalje prevladavaju kršćanske teme.

Na njihovoj Bandcamp stranici se mogu skinuti sva nova izdanja grupe EffaTha kao i sva stara uređena izdanja grupe iz razdoblja od 2008. do 2012. godine koja do sada nisu bila poznata u javnosti.
Izdvojeno
Izvođači