Croatian English German Italian

"Kraljice svete krunice"

Na današnji blagdan Kraljice svete krunice mnogi crkveni glazbenici i zborovi zapjevat će pjesmu "Kraljice svete krunice". U ovom tekstu saznajte tko je bio skladatelj te pjesme.
Autor: Laudato/A.D. Photo: pixabay.com nedjelja, 07. listopada 2018. u 08:09
Foto
Na današnji blagdan Kraljice svete krunice mnogi crkveni glazbenici i zborovi zapjevat će pjesmu ''Kraljice svete krunice''. Ta je pjesma dobro poznata u hrvatskome narodu te se često i rado pjeva za vrijeme mise, na hodočašćima i duhovnim obnovama. 
 
Pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji u Hrvatskoj je posebno rasprostranjena, što se lako može uočiti u brojnim hrvatskim marijanskim svetištima kojima nikada ne nedostaje hodočasnika. Molitva krunice, kao jedan od najpopularnijih i najprivlačnijih oblika marijanske pobožnosti također je ukorijenjen u hrvatskome narodu, pa se na spomen krunice odmah prisjećamo ruku naših baka kako iz dana u dan drže krunicu i mole te hrvatskih ratnika s krunicama oko vrata. 
 
Fr. Jordan Viculin

''Evanđelje u malom'', kako se krunica često naziva utkano je u duhovnost svih redova u Katoličkoj Crkvi. U crkvenoj tradiciji se vjeruje da je sv. Dominik, utemeljitelj Dominikanskoga reda, koji je gajio osobitu pobožnost prema Mariji te je od početaka Red povjerio njezinoj zaštiti, osmislio molitvu krunice. Zato su dominikanci uvijek posebnom revnošću, propovijedanjem i pisanim djelima širili marijansku pobožnost i krunicu.
 
Skladatelj pjesme ''Kraljice svete krunice'', fr. Jordan Viculin također je pripadao Dominikanskome redu. U Dominikanskom se redu posebno istaknuo kao revni širitelj pobožnosti krunice. Poznato je da je upravo njemu 1939. godine, na zagrebačkom hodočašću kruničara u Mariju Bistricu, koje je vodio kardinal Alojzije Stepinac, pripala čast da stavi zavjetnu zlatnu krunicu oko vrata na kip Majke Božje. To je bio dar hrvatskih dominikanskih kruničara za sve milosti primljene po molitvi krunice, a fr. Viculin bio je jedan od utemeljitelja pokreta kruničara. 
 
Život i djelo
 
Fr. Jordan Viculin spominje se Leksikonu hrvatske crkvene glazbe kao glazbenik koji se obrazovao u Klosterneuburgu kraj Beča, a još od studentskih dana bavio se glazbom vodeći tamburaški zbor i sudjelujući u pjevačkom zboru prvostolne crkve u Dubrovniku.

U Zagrebu je osnovao limenu glazbu kruničarskog društva i djevojački pjevački zbor. U časopisu Sveta Cecilija iz 1995. godine navodi se da se fr. Viculinova glazbena baština od 38 manjih vokalnih i instrumentalnih skladbi nalazi u dominikanskome samostanu u Zagrebu. Tradicionalnim, klasičnim i jednostavnim glazbenim izričajem fr. Viculin uglavnom je uglazbljivao duhovne tekstove. Mnoge su njegove skladbe nastale kao plod pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji, osobito preko molitve svete krunice. 
 
Fr. Jordana su njegova dominikanska subraća opisala kao veselog, rado viđenog i društvenog čovjeka koji je bio revan u svojoj apostolskoj službi. Kažu da fr. Jordanu ništa nije bilo teško i nepremostivo. Rodio se 1893. godine u Kaštel Lukšiću. Za svećenika je zaređen 1915. godine u Dubrovniku. Predavao je filozofiju na Visokoj bogoslovskoj dominikanskoj školi u Dubrovniku, a zatim pošao na studij u inozemstvo s naglaskom na usavršavanje u crkvenoj glazbi.

1930. godine dolazi u Zagreb gdje se istaknuo misionarskim djelovanjem, držanjem duhovnih vježbi, ispovijedanjem, a osobito širenjem pobožnosti svete krunice. Ustanovio je brojne bratovštine krunice, o krunici je propovijedao i pisao, neumorno isticao njezinu suvremenost i vrijednost. Sastavio je molitvenik Gospine krunice i uređivao glasnik Gospine krunice. Također je osnovao i vodio Središnjicu kruničarskih društava u Zagrebu te kruničarsku glazbu u zagrebačkom Maksimiru. Njegove pjesme, od kojih je najpoznatija i najizvođenija pjesma «Kraljice svete krunice» ušle su i u hrvatski Kantual. 

22. veljače 1944.
 
Plodna djelatnost fr. Jordana i njegove dominikanske subraće u dominikanskome samostanu Kraljice svete krunice u Zagrebu nasilno je prekinuta 22. veljače 1944. godine, kada je samostan napadnut u savezničkom bombardiranju. Dominikanci se i danas sjećaju tog najtužnijeg dana zagrebačkog samostana. Fr. Jordan Viculin pao je uz sedmoricu svoje subraće kao žrtva tog napada. Njegova mučenička smrt i smrt njegove subraće postala je temelj novih dominikanskih zvanja koja u zadnjih nekoliko godina cvjetaju, a pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji i dalje se neumorno i s radošću širi dok iz dominikanske crkve posvećene zaštiti Kraljice svete krunice odjekuje pjesma: 'Kraljice krunice, moli za nas! Kraljice krunice, budi nam spas!'

Poslušajte pjesmu u izvedbi oratorijskog katedralnog zbora Mostar. U videu su također slikovno prikazana sva otajstva krunice.
 


 
Izvođači