Croatian English German Italian

Glazbena priprava za Božić: "O Clavis David"

Pročitajte kratko objašnjenje značenja i svetopisamske poveznice uz večerašnju Veliku antifonu "O divni ključu Davidov" i uživajte uz zvuke glazbene interpretacije.
Autor: Laudato/A.D. nedjelja, 20. prosinca 2015. u 17:54
Foto

Antifone večernje molitve časoslova koje uokviruju Marijin hvalospjev "Veliča" značenjem su posebno duboke u danima prije Božića. Nazivaju se "O – antifone" ili "Velike antifone", a čitaju se također u retku nakon Aleluje za vrijeme mise od 17. do 23. prosinca. Svaka od Velikih antifona zaziva Spasitelja s molbom da dođe i spasi svoj narod, iskazuje mu čast i slavu jer se udostojao utjeloviti i tako se na jedinstven i čudesan način pun ljubavi i bliskosti približiti ljudima.

"O divni ključu Davidov"

Hrvatski tekst četvrte velike predbožićne antifone glasi:

"O divni ključu Davidov i vladaoče roda svog, što otvaraš i zatvaraš, i nema stvora nikakvog, što spriječit bi te mogao: dobrostiv dođi, sužnjeve iz mraka vodi tamničkog!"

Ovaj zaziv se obraća Isusu kao osloboditelju iz sužanjstva, koji u svojoj ruci drži ključeve za oslobođenje iz tamničkoga mraka. Spasitelj, dakle ima moć srušiti zidove iza kojih ljudi robuju zbog najrazličitijih razloga. Gospodin koji dolazi da spasi svakog čovjeka može nas osloboditi od mraka prouzrokovanoga grijehom i svakom vrstom zla. Tekst antifone temelji se na sljedećim starozavjetnim tekstovima:

"Metnut ću mu na pleća ključ od kuće Davidove: kad otvori, nitko neće zatvoriti, kad zatvori, nitko neće otvoriti." (Iz 22, 22)

"Nadaleko vlast će mu se sterat, i miru neće biti kraja nad prijestoljem Davidovim, nad kraljevtsvom njegovim: učvrstit će ga i utvrdit u pravu i pravednosti. Od sada i dovijeka učinit će to privržena ljubav Gospodina nad vojskama." (Iz 9, 6)

Također se dovodi u vezu s tekstom iz Matejevog evanđelja:

"Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskog, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, a što god razriješiš na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima." (Mt 16, 19) te s Otkrivenjem svetog Ivana apostola: "Anđelu crkve u Filadelfiji napiši: Ovo govori Sveti, Istiniti, onaj koji ima 'Davidov ključ'; 'onaj koji otvori – i nitko ne zatvori; ovaj koji zatvori – i nitko ne otvori." (Otk 3, 7).

Latinski tekst antifone glasi:

"O Clavis David, et sceptrum domus Israel, qui aperis, et nemo claudit; claudis, et nemo aperuit: veni, et educ vinctum de domo carceris, sedentem in tenebris, et umbra mortis."

(Izvor: catholic-resources.org)

Antifonu poslušajte u izvedbi oxfordskih redovnika dominikanaca:

Izvođači