Croatian English German Italian

Himan svetom Mihaelu arkanđelu

Crkva danas slavi blagdan svetih arknđela: Mihaela, Gabrijela i Rafaela. Povodom ovog blagdana, koji podsjeća na jedinstvenu ulogu duhovnih bića: anđela u povijesti spasenja, donosimo himan svetom Mihaelu arkanđelu: "Tibi Christe, splendor Patris".
Autor: AD/Laudato Photo: commons.wikimedia.org (Andrea Vaccaro: Tobias Meets the Archangel Raphael ponedjeljak, 29. rujna 2014. u 14:01
Foto

"Anđeli se bore protiv đavla braneći nas. Borba je stvarnost  svakodnevnoga kršćanskog života, u našem srcu, u našem životu, u našoj obitelji, u našem narodu, u našim crkvama... Ako se ne borimo, biti ćemo pobijeđeni. Gospodin je ovaj zadatak dao u prvom redu anđelima: da se bore i pobijede." rekao je uz današnji blagdan papa Franjo jutros u svojoj propovijedi u Kući svete Marte, a sve vjernike je pozvao da mole staru i lijepu molitvu sv. Mihaelu arkanđelu: "...da se nastavi boriti kako bi obranio najveće otajstvo čovječanstva: činjenicu da je Riječ postala Čovjekom, da je umro i uskrsnuo. To je naše blago. Neka se on nastavi boriti kako bi ga sačuvao“.

Crkva danas zajedničkim blagdanom slavi tri arkanđela: Mihaela, Gabrijela i Rafaela. Arkanđeo Mihael je borac protiv zla, molitelj koji čovjeka prati svojim zagovorom i pratitelj na svim životnim putovima. Crkva od najstarijih vremena gaji duboku pobožnost prema arkanđelu Mihaelu. 

Štovanje Gabrijela arkanđela povezano je s blagdanom Blagovijesti, a papa Pio XII. proglasio ga je zaštitnikom telekomunikacija. 

Arkanđeo Rafael prikazan je u Knjizi o Tobiji, njegovo ime znači "Bog liječi", a posebno mu se preporučuju bolesnici. 

Uz poznatu molitvu arkanđelu Mihaelu, koju možete pročitati na kraju članka, u bogatoj liturgijskoj baštini Crkve nalazi se i himan osobito prikladan za današnji blagdan, posvećen Mihaelu arkanđelu pod naslovom "Tibi Christe, splendor Patris": 

"O Isuse, sjaju i snago Boga Oca, o Isuse, živote naših srdaca, častimo te u zajedništvu s anđelima koji spremno čekaju na zapovijedi tvojih usana, prekrivajući se svojim krilima. Tisuće i tisuće nebeskih knezova okružuju Tvoje prijestolje, bore se za Tebe, ali sv. Mihael uzdižući stijeg spasenja, razjašnjava da je pobijedio barjak Križa. On je strmoglavio u dno pakla oholu glavu zmaja i poput groma ošinuo i izbacio s neba pobunjenike i njihova vođu. Slijedimo ovog nepobjedivog Kneza protiv vođe oholosti tako da Jaganjac nagradi pobjedu vjernog puka krunom vječnog života. Slava Ocu i Sinu koji nas otkupiše i Tebi, Duše Sveti, kako na početku tako i sada neka bude ista slava i čast u vijeke vjekova. Amen."

U latinskom originalu himan poslušajte u nastavku.
Molitva svetom Mihaelu arkanđelu:

Sveti Mihovile Arkanđele,
brani nas u boju;
protiv pakosti i zasjeda đavolskih budi nam zaklon.
Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo:
Ti, vojvodo vojske nebeske,
Sotonu i druge duhove zlobne,
koji svijetom obilaze na propast duša,
Božanskom krepošću i jakošću u pakao strovali.
Amen.

papa Leon XIII.

(Izvor: www.sibenska-biskupija.hr)

  
Izdvojeno
Izvođači