Croatian English German Italian

Sveta Cecilija: "U svome srcu pjevala je samo Gospodinu"

Kada crkveni glazbenik zatreba pomoć ili poželi da ga prati molitveni zagovor i zaštita, bez sumnje će se s pouzdanjem obratiti svetoj Ceciliji.
Autor: Ana Dagelić/Laudato Photo: http://ayay.co.uk/background/art/flemish/saint-cecilia/ ponedjeljak, 02. rujna 2013. u 13:44
Foto

Poznato je da se ime ove svetice usko vezuje uz crkvenu glazbu bilo koje vrste te da ju se smatra sveticom zaštitnicom crkvene glazbe i crkvenih glazbenika. Njezinom se zagovoru povjeravaju mnogi glazbeni sastavi neposredno prije svojih nastupa, njoj se preporučuju razni glazbeni projekti, a i brojni instituti crkvene glazbe diljem svijeta nose ime svete Cecilije.

Uz nebesku zaštitu glazbe i glazbenika, svetu Ceciliju se smatra i zaštitnicom pjesnika, skladatelja, graditelja instrumenata i slijepih.

Informacije o životu svete Cecilije s povijesnog aspekta nisu pouzdane. O točnim godinama njezinog života, trenutku smrti i datumu početka štovanja njezine svetosti, još uvijek se nagađa i teško je odrediti što je u priči o njezinom životu utemeljeno na provjerenim činjenicama, a što na legendi. Međutim, čak ako su elementi legende brojniji, treba priznati da se legenda održala netaknutom i jednako živom danas kao što je bila i prije tolikih stoljeća te da se Ceciliju smatra jednom od najvažnijih osoba i najviše štovanih mučenica ranoga kršćanstva.  

Sveta Cecilija živjela je u 2. ili 3. stoljeću, za vrijeme progona kršćana. Prema legendi, bila je iz bogate rimske obitelji. Bila je mlada kršćanka posvećena svojoj vjeri u razdoblju kada kršćanska vjera nije bila nimalo popularna i kada je bilo opasno zvati se kršćanskim vjernikom. Cecilija nije samo pripadala svojoj religiji na izvanjski način, nego je kršćanstvo živjela i posvetila se radu za Božje Kraljevstvo dušom i tijelom. Bila je poznata po milostivosti i darežljivosti prema siromasima, molila je i postila, a svoje tijelo htjela je sačuvati netaknutim kako bi bila još više raspoloživa u vjeri te se zato zavjetovala Bogu na djevičanstvo.

Unatoč tome, dogovoren je za Ceciliju brak s mladim Valerijanom, koji nije bio kršćanin. Poštujući želju svojih roditelja, Cecilija se udala za Valerijana i iz tog vjenčanja, prema legendi proizlazi i razlog zbog kojega se smatra zaštitnicom crkvene glazbe i glazbenika. Koračajući u svečanoj, raspjevanoj svadbenoj povorci, misleći na svoj zavjet djevičanstva, Cecilija kao da nije ni čula glasne instrumente i vesele i razigrane povike svadbene povorke, nego je «u svome srcu pjevala samo Gospodinu.» Na temelju ove rečenice, zabilježene u hvalospjevima i pjesmama napisanima svetici u čast, svetu Ceciliju počelo se dovoditi u bližu vezu s glazbom i glazbenicima.

Izdvojeno
Izvođači