Croatian English German Italian

"Drukčiji" hip-hop: Lecrae i singl "Nuthin"

Priznati i nagrađivani hip-hop izvođač Lecrae izdao je novi album "Anomaly". Album je već osvojio prvo mjesto hip-hop liste i-tunesa, a drugo mjesto na općoj listi albuma i-Tunesa, što već dokazuje zanimanje publike za ovog umjetnika. Singl "Nuthin" s albuma "Anomaly" osvojio je ovoga tjedna i prvo mjesto na ljestvici najpopularnijih kršćanskih pjesama. Za sve ljubitelje hip-hopa u nastavku donosimo nekoliko informacija o Lecraeu i novom albumu, a možete poslušati i njegov novi singl "Nuthin".
Autor: Ana Dagelić/Laudato Photo: www.accessatlanta.com četvrtak, 07. kolovoza 2014. u 11:52
Foto

Lecrae Moore, bolje poznat samo kao Lecrae je mladi američki hip hop glazbenik, tekstopisac, glazbeni producent i glumac. Suosnivač je i predsjednik diskografske kuće Reach Records, te neprofitne organizacije ReachLife Ministries. Do danas je objavio sedam studijskih albuma i dva miksana albuma kao samostalni izvođač. Također je osnivač i član grupe 116 Clique, koja je objavila četiri studijska albuma. 

Lecrae je dobitnik mnogih nagrada za svoje glazbeno stvaralaštvo među kojima se ističu jedan Grammy, četiri nagrade Dove i jedna Stellar nagrada. 

Ovaj umjetnik poznat je po tome da se razlikuje od svojih glazbenih kolega u svijetu hip-hopa, kako temama koje u pjesmama obrađuje, tako i zauzimanjem za svoja vjerska načela i obiteljske vrijednosti. Kvalitetan rad donosi mu popularnost u "mainstream" krugovima, ali svakim novim uratkom donosi nešto novo i izazovno u glazbeni "mainstream". 

Za svoj novi album Lecrae u službenoj najavi kaže: "Anomalija je nešto što ljudi ne očekuju, što se razlikuje od normalnoga i očekivanoga. Tijekom cijeloga svog života nalazio sam se u okruženju kojemu zapravo nisam pripadao. Postao sam kršćanin u urbanom okruženju, dio sam hip-hop kulture, ali tamo isto ne pripadam potpuno. Vrijednosti koje ja cijenim i moja najdublja uvjerenja često su u suprotnosti s onim s čim se hip-hop često izjednačava. Cijenim obrazovanje, ne želim podupirati konzumiranje droga i zato sam zapravo anomalija. To što sam mladi čovjek koji voli hip-hop i kulturu hip-hopa, a istovremeno voli Isusa, također me čini "anomalijom". Hip-hop nije baš računao na dečka koji voli Isusa, drži svoje moralne vrijednosti i koji upire pogled prema gore. A nije uobičajeno niti vidjeti uvjerenog kršćanina koji je u svijetu hip-hopa. Nije mi problem biti drukčiji i ne ispunjavati sve ono što bi se od mene moglo očekivati. Mislim da je uspjeh biti upravo ono na što nas je Bog pozvao i svim srcem živjeti za to. Ako sam zbog toga čudan: nema veze, neka budem."

Pjesma koja je ovoga tjedna na Billboardovom broju jedan također je specifična jer se osvrće na one glazbenike koji u svoje pjesme ne unose novosti, a tekstovi im se uglavnom svode na iste teme. Lecrae kritizira takve tekstove jer oni u sebi ne nose ništa pozitivno i progresivno, što bi moglo ljude i kulturu povesti naprijed. 

"Trebamo ravnotežu, uvijek treba postojati više glasova koji se bore za ravnotežu, jer ako se prepustimo samo svojim uvidima, izgubit ćemo realnu sliku o svemu što se događa. Nažalost, često naše plaće mogu diktirati ono što radimo i do koje razine pristajemo na kompromise. Ja mislim da smo kao kultura bolji od toga, možemo iznad toga.", rekao je Lecrae u razgovoru za MTV. 

Lecrae kroz svoj novi singl i novi album artikulira svoj stav da ljudska kultura može doći do zapanjujućih otkrića te da je svaki pojedinac toliko vrijedan i vjerojatno nije ni svjestan koja sve bogatstva u sebi sadrži i za što je sve sposoban ako ostvaruje ono na što ga je Bog pozvao. To se odnosi i na hip-hop kulturu, u kojoj postoji puno pritiska da se glazbenik prilagodi aktualnim trendovima. Unatoč tome, Lecrae tvrdi da se događaju promjene, da postoji mnogo pojedinaca koji ne pristaju na kompromise oko vrijednosti, morala i kvalitete pjesama. Novi Lecraeov singl poslušajte u nastavku.   

 

Izdvojeno
Izvođači