Croatian English German Italian

Američke benediktinke osvojile prvo mjesto klasične ljestvice

Časne sestre benediktinke reda Blažene Djevice Marije, Kraljice apostola iz Kansasa objavile su novi album: "Korizma u Efezu". Album je već toliko tražen, da se ovoga tjedna nalazi na prvome mjestu svjetske top liste klasične glazbe!
Autor: Ana Dagelić/Laudato Photo: srsarah.blogspot.com Thursday, 27. February 2014. u 08:24
Foto

Benediktinke reda kontemplativnih časnih sestara iz Amerike već su nekoliko puta osvojile glazbene ljestvice. Njihova dva albuma: "Advent u Efezu" i "Anđeli i sveci u Efezu" tjednima su bili na prvome mjestu Billboardove tradicionalne klasične glazbene ljestvice. Prvi album na prvome mjestu zadržao se šest tjedana, a drugi čak trinaest tjedana. 

Efez je skraćeni naziv samostana u kojemu žive časne sestre benediktinke u Kansasu. Iz te kuće molitve, tišine i kontemplacije proizašla su tri albuma duhovne glazbe, pa zbog toga svaki od njih u naslovu uključuje i naziv samostana. Sve pjesme snimljene na albumima izravan su plod života u zajedništvu samostana, a pjevanje je sastavni dio tog života. 

U sada već dugoj povijesti Billboardove top ljestvice koja iz tjedna u tjedan prati sva svjetska glazbena strujanja, red Blažene Djevice Marije, Kraljice apostola prvi je red časnih sestara koji je osvojio Billboardovu nagradu. 

Kritičari se slažu da je dosadašjim slušateljima glazbenih uradaka američkih benediktinki dovoljna preporuka za novi album sama činjenica da je dostupan, a onima koji se još nisu susreli s njihovim djelom toplo preporučuju novi korizmeni album za liturgijsko vrijeme koje dolazi. 

Himni ispjevani na novom albumu američkih redovnica u potpunosti su usmjereni na otajstvo muke Gospodina Isusa Krista i patnje Blažene Djevice Marije. Zbog toga je i glazba intonirana sjetno te se razlikuje od intonacije ostalih gregorijanskih korala, koji se pjevaju u vremenima liturgijske godine izvan korizme.

Benediktinke također njeguju pobožnost Božanskog milosrđa, pa je jedna od pjesama s novog albuma posvećena toj pobožnosti, za koju sestre tvrde da u svojoj jednostavnosti dopire duboko u svako srce. 

Pjesme na albuma "Korizma u Efezu" su na engleskom i latinskom jeziku, a sadržaj albuma su gregorijanski korali, himni iz Časoslova, polifone melodije i glazba liturgije Velikoga tjedna. 

Cilj albuma "Korizma u Efezu" nije proizvodnja još jedne uspješnice koja će osvojiti glazbene ljestvice, nego pozvati sve slušatelje albuma na susret s korizmenim misterijem, koji će rezultirati izrazom ljubavi i zahvalnosti iz dubine ljudske duše.  

U videu koji slijedi upoznajte se s načinom života ovih američkih benediktinki, njihovom glazbenom produkcijom i reakcijama svjetskih medija na njihove albume. Možete također vidjeti isječke sa snimanja albuma "Korizma u Efezu". 

 

Izdvojeno
Izvođači