Knjiga o Isusovoj muci i uskrsnuću – na originalan način

Želite li uskrsne blagdane provesti s knjigom koja nije ni teška ni glupa – onda je „Čudesno putovanje Pomponija Flata“ baš za vas. Španjolski pisac Eduardo Mendoza zamislio je sasvim originalnu priču.
17. travnja 2014.

Kratka jezikoslovna analiza

U zimsko doba godine zna se pročitati među bizarnostima da Eskimi ili Islanđani imaju 20 ili 40 riječi za snijeg, a mi, eto, samo jednu. Da to nije baš tako, napisao je jednom jezikoslovac Stjepan Babić, a ja ću ovom prilikom dijelom prepričati njegove argumente, a dijelom ih potkrijepiti s još primjera.
04. veljače 2014.

Željka Šemper - požrtvovna pjesnikinja patnje

Osim o sebi i o vjeri, Željka Šemper progovara i tome na koji način vidi svoje pjesništvo: sebe shvaća kao pticu u kavezu kojoj nije dana sloboda, ali može liječiti pjesmom i osloboditi dušu čitatelja – sve do svojeg zadnjeg aleluja!
23. rujna 2013.

Bestijarij: bestijarij venecijanskih kanala

U Veneciji je teško izbjeći lava, u mutnim vodama kanala možda će ponetko i zamisliti krokodila, a oni s dobrim poznavanjem povijesti umjetnosti – poput Tonka Maroevića u katalogu izložbe – znaju za nosoroga Pietra Longhija, ali papirnatu menažeriju kakvu je mladi hrvatski slikar i grafičar Danijel Srdarev izveo na zidove Galerije Kranjčar doista ne može svatko skupiti.
09. rujna 2013.

O predstavi Histriona "Muke po Iveku"

Ideja da se postavi komedija o bigamistu može se činiti ofucanom, ali ovogodišnja premijera Histriona „Muke po Iveku“ odlično je uspjela. Iako se radi o komediji, poruka je jasna: takvo ponašanje ne prolazi nekažnjeno.
23. kolovoza 2013.

„We Will Rock You“ – „Kosa“ naših dana

U Zagrebu ovog vikenda gostuje jedan od najuspješnijih svjetskih mjuzikla zadnjih godina – „We Will Rock You“ Bena Eltona.
26. svibnja 2013.

Uskrsli Isus i Petar: zašto su apostoli ulovili baš 153 ribe?

Traženje skrivenih poruka u Bibliji dosta je jalov posao jer Bog u njoj sasvim jasno poručuje svim ljudima da ih voli i da se ne boje prihvatiti njegovu ljubav.
23. travnja 2013.

Od sjemenke do Mjeseca

Radovi Denisa Kraškovića su jednostavni i efektni, na tragu pop arta. Ali u toj prividnoj jednostavnosti vrlo su angažirani i duboki, usput ostavljajući dojam veselja.
07. travnja 2013.

Osobni doživljaj vjere u Križnom putu

„U Križnom putu izrazio sam svoj osobni doživljaj vjere“, izjavio je renomirani hrvatski kipar Nikola Džaja čijih je četrnaest postaja izloženo u kapelici HKS-a u Zagrebu.
23. ožujka 2013.
Prikazujem rezultate 1-10 (od 31)
 |<  < 1 - 2 - 3 - 4  >  >|