Za laudato.hr piše:

Boris Beck

nedjelja, 16. prosinca 2012. Arhiva kolumne

Crveno svjetlo za šoping

Crveno svjetlo upaljeno je dobrom dijelu Zapadnog i Istočnog svijeta, a u Hrvatskoj nekako to crveno svjetlo svijetli jače nego drugdje. Opće osiromašenje, rasprodaja obiteljskog zlata...

Moj hipermarket - neka bude prešućeno čiji je jer svi su isti - osvanuo je još davno lijepo okićen. "Naručili su nas u pola pet ujutro da okitimo dućan", rekla mi je prodavačica. Mislim da je grozno natjerati ljude da se u nedjelju probude u tri ujutro da meni ukrase dućan kuglicama, plastičnim granama i umjetnim snijegom - samo da bih više trošio.

Kapitalizam nema granica: on će zaraditi i na mitu o siromašnom djetetu koje se rodilo u štali jer nije bilo za nj mjesta u gostionici; on će angažirati CIA-u da otme Djeda Božićnjaka kojemu se zgadilo nositi hrpe i hrpe poklona dječurliji kojoj do toga nije uopće stalo (kao što je opisano u knjizi 'Upomoć, Djed Božićnjak se vraća!' Pascala Brucknera koju je izdao Algoritam) samo da trgovci ne budu na gubitku. "Radit ćemo nedjeljom ako to naši kupci traže", kaže šef jednog trgovačkog lanca; "Htjeli smo dati majkama male djece slobodnu nedjelju, ali smo onda shvatili da će to tražiti i drugi, pa smo odustali", kaže drugi. Kupovanje i trošenje nikada ne smije stati, čak ni nedjeljom. Pa u što onda vjeruju oni koji ne vjeruju, da posudim pitanje od Umberta Eca?

Oni vjeruju, kako piše u "Velikom Gatsbyju", u vječno zeleno svjetlo. Život je za njih jedan beskrajni zeleni val: treba dati gas i paziti da nas nitko ne omete; ako neki pješak u krivi čas istrči na ulicu, to gore po njega; ako slučajno izgubimo zeleno svjetlo, zauzet ćemo što bolju poziciju za sljedeći zeleni val i dati gas. Nezgodno je jedino što je ta vjera nekako potrošena: crveno svjetlo upaljeno je dobrom dijelu Zapadnog i Istočnog svijeta, a u Hrvatskoj nekako to crveno svjetlo svijetli jače nego drugdje. Opće osiromašenje, rasprodaja obiteljskog zlata, novi porezi i pad kreditnog rejtinga – nekako sumnjam da će se to nadoknaditi u nedjeljnom šopingu. Simbolično: u Srbiji su uhitili baš velevlasnika šoping centara. Izgleda da je manjak u blagajnama nadomještao pljačkom državnih poduzeća.

Hipermarket u susjedstvu u adventu počinje raditi sat ranije nego inače. Kafić u blizini oglašava božićni party do sitnih sati sloganom: "Podijelimo božićnu radost". Možda će na njemu biti vlasnici hipermarketa, da se malo razvesele jer premalo trošimo.

Da biste komentirali, prijavite se.