Za laudato.hr piše:

Boris Beck

srijeda, 28. studenog 2012. Arhiva kolumne

Milijun i jedna noć - Sulejman u vašem stanu

Junaci s turbanima potaknuli su mnoge da i sami ekraniziraju dogodovštine iz harema i bojnih polja. No iza pobjedonosnog pohoda televizijskog Sulejmana skriva se moderna i uspješna Turska.

„Dođi kod mene navečer da gledamo zajedno 'Sto i jednu noć'“ – tim je riječima susjeda svojedobno pozvala moju prijateljicu na zajedničko gledanje turske sapunice o prelijepoj Šeherezadi. Sapunica se, sjećate se, zvala „1001 noć“, a ne „101 noć“, ali tko će gledati na detalje.

„1001 noć“ pomela je meksičke telenovele kao da ih nikada nije niti bilo. Mačo ljubavnici Jorge i Juan, koji su paradirali u bijelim košuljama, razdrljenima da se vide rutava prsa, kubure, konji i kolonijalni interijeri nisu mogli parirati Turcima iz dvadesetog stoljeća. Ti su Turci bili lijepi i kulturni, bili su odjeveni po zadnjoj modi, vozili su crne limuzine, a konverzirali su u građanskim stanovima opremljenima stilskim namještajem, na hipodromima i na jahtama – ljudi slični nama, ali kakvi mi nećemo tako lako postati.

„Sulejman“ je nastavio gdje je „1001 noć“ stala. Gledaju ga širom Balkana i Bliskog istoka, od Sahare do Ukrajine. Junaci s turbanima inkasirali su 60 milijuna dolara, potaknuvši mnoge, od Amerike do Egipta, da i sami ekraniziraju dogodovštine iz harema i bojnih polja. No iza pobjedonosnog pohoda televizijskog Sulejmana skriva se moderna i uspješna Turska.

Turcima se prije desetak godina desilo isto što i Grcima danas: bankrotirali su. Srušila im se burza, banke su propale, a vlada je pala. Politički nasljednici Kemala Ataturka – vojna i partijska oligarhija koja je cijelu zemlju držala u koruptivnoj mreži – izgubili su vlast. Za razliku od Grka, Turska se okrenula radu i uzela pomoć MMF-a. Dug MMF-u vratili su Turci već nakon godinu dana i otada imaju gospodarski rast usporediv jedino s kineskim.

Rezultat se vidi na večernjim vijestima: Turci ureduju u Libiji; Turci ulažu u Bosnu; Turci drže lekciju Izraelu; Turci kupuju hrvatske kompanije; Turci ratuju sa Sirijom; Turci u Ukrajini; Turci imaju vodeću ulogu u turkofonim zemljama Uzbekistanu, Kazahstanu, Turkmenistanu... Ukratko, Turci su postali lokalana velesila koja pokriva Balkan, Sjevernu Afriku, Bliski istok i zemlje oko Crnog mora.

Da, baš ona ista područja gdje je nekad bilo Osmansko carstvo i baš ona ista gdje gledateljice i gledatelji nestrpljivo očekuju nove dogodovštine carigradskih paša. Ne treba zato vjerovati turskom premijeru Erdoganu kada se ljuti na tu seriju jer da ona iskrivljuje povijest zbog toga što su „Turci uvijek problem pokušavali riješiti dijalogom i mirnim putem, te im je to i da danas cilj.“

Naravno da Turska želi miroljubivo rješavati svoje probleme. Ali njena nova moć, koja se očituje i u raskošnim i uspješnim serijama, pokazuje da je u ovom dijelu svijeta politički i ekonomski faktor o kojem će turski bliži i dalji susjedi sve više ovisiti, a s njima i mi u Hrvatistanu, kako Turci zovu Lijepu našu.

Kada je SSSR napao Afganistan, politički vic ovako je glasio: „Danas u Afganistanu, sutra u Pakistanu, a prekosutra možda i u vašem stanu“. Povijest se ponavlja, samo miroljubivo.

Da biste komentirali, prijavite se.