Za laudato.hr piše:

Mladen Milić

ponedjeljak, 25. prosinca 2017. Arhiva kolumne

Deset stvari koje možete naučiti u otajstvu Božića

Koje poruke donosi otajstvo Božića?
Foto: www.victorvarela.com

1. Bog od nemogućeg čini moguće i ako ga želite slijediti, računajte na to. Bogu je sve moguće (Lk 1,37): On oživljuje suhe kosti, razdvaja more, izvodi narod iz ropstva, čini da cvate pustinja, umnaža kruh, ozdravlja, diže iz mrtvila, daje sebe kao otkupninu za čovjeka. Zašto uostalom, ne bi postao jedan od nas!?

2. Ne očekujte da vam se Bog direktno obrati. Možda to učini preko nekog sebi bliskog posrednika. (Lk 1,27)

3. Nemojte misliti da ste jako povlašteni ako ste u Božjoj blizini. Biti s Bogom ne znači samo trenutke slave, nego i trenutke boli, tamne noći i strepnje. (Lk 2,35)

4. Da biste susreli Boga, ponekad morate ostaviti svoj posao (Lk 2,15). Bolje rečeno, nemojte robovati poslu, ponekad ga ostavite kako biste se poklonili Bogu. Optimalno mjesto za to je obližnja crkva, a optimalno vrijeme nedjelja prijepodne.

5. Ako ste Boga susreli na bilo koji način, nemojte šutjeti (Lk 2,20). Hvalite ga, slavite, svjedočite drugima, ako treba, pronosite njegovu slavu do kraja zemlje.

6. Ponekad ćete morati jako dugo čekati na susret s Bogom (Lk 2,26). Ali to ne znači da ste prikraćeni – baš naprotiv. Iščekivanje i nada mogu biti jako plodni, a susret s Bogom nagrada za vječnost.

7. U životu je važno imati snove. Možda vam Bog i preko njih nešto poruči. Ali da biste ih ostvarili, morate se probuditi. (Mt 1,24)

8. Želite li susresti Boga, možda ćete se morati odvažiti poći na dalek put (Mt 2,1). To može biti neizvjesno, ali ako dobro pratite znakove koje vam on šalje, stići ćete na cilj.

9. S ljudima ponekad treba biti oprezan (Mt 2,8). Pogotovo ako žele zauzeti Božje mjesto.

10. Da biste bili zaista blizu Bogu, ponekad će trebati ispasti vol… Ili magarac… (Iz 1,3)

Da biste komentirali, prijavite se.