Za laudato.hr piše:

Slavko Nedić

ponedjeljak, 19. prosinca 2011. Arhiva kolumne

Gdje je nestao Advent? (Je li Božić „progutao“ Advent)

Dakle Advent ipak nije nestao, barem ne iz srca onih koji šire glas o Novorođenomu, ne samo ujutro na Zornicama i pjevajući adventske pjesme, nego još više svakim danom, svakom svojom gestom, na svom radnom mjestu i svom životnom okruženju.

Božić je pred vratima, samo što nije stigao, a što se više bliži ja se sve više pitam: gdje je nestao Advent? Naime, Adventa ustvari više nema, kao da je nestao, izgleda kao da ga je „pojeo“ Božić.

Advent je nestao s naših trgova. Zagrebački trg je bio okićen već krajem studenog a slična je situacija i s trgovima po drugim gradovima. Pa čak i događanja koja nose naziv „Advent u Zagrebu“ ili neku sličnu izvedenicu, na žalost osim imena Advent u nazivu ništa adventsko u sadržaju nemaju. 

Adventa nema ni u hrvatskom medijskom prostoru. Skoro sve radio postaje uz časne iznimke Katoličkog radija i Radio Marije, u adventskom vremenu su prepune božićnih pjesama bilo da je riječ „novokomponiranim“ domaćim ili inozemnim odnosno hrvatskim tradicionalnim božićnim pjesmama raznih izvedbi.

Ali advent nije maknut samo iz naših trgova i etera nego i iz naših crkva koje su u adventskom vremenu još uvijek prepune božićnih koncerata.

Dakle za okićene trgove ipak nismo mi krivi, okitili su ih drugi – vlast koju smo (ili nismo) birali. Za emitiranje božićnih pjesama na radio postajama i trgovačkim centrima također nismo krivi jer to puštaju neki drugi. Također ne snosimo odgovornost ni za razne božićne koncerte (u adventskom vremenu) uključujući i one koji se održavaju po našim crkvama.  Najviše (ili najmanje) što možemo učiniti je da ih ignoriramo ili ipak (kad su već tu) odemo pogledati.

Ali, moram priznati da nisam siguran da se baš olako možemo izvući od bilo koje odgovornosti premda sve gore navedene olakšavajuće okolnosti stoje, ali ipak moramo se upitati par činjenica na koje svatko od nas sebi (i Bogu) može (i treba) dati odgovor.

Jedan od obilježja adventskog vremena su Zornice i kao vjernici moramo se upitati koliko smo puta u ovom Adventu zorili jutrom na Svetu Misu.

Bogatstvo hrvatske crkvene glazbe sastoji se u mnoštvu crkvenih pjesama za sva crkvena vremena pa tako (vjerovali ili ne) i za Advent. Stoga slijedi još jedno teško pitanje: koliko adventskih pjesama znate pjevati? Rezervno pitanje je: koliko uopće adventskih pjesama znate barem nabrojiti?

Adventske pjesme i albumi
Što se pjesama tiče, adventsko vrijeme ipak nije tako bogato kao božićno ali pjesama ipak ima i to oko 40-tak. Većina skladbi koja se po našim crkvama izvodi, svoje korijenje vuče još iz jedne od najstarijih poznatih hrvatskih duhovnih  pjesmarica Cithara Octochorda.  Dobar primjer  prezentacije adventskih pjesama su HKR-ova akcija „Advent u novom ruhu“ iz koje su proizašli najprije istoimeni album (nakladnik HKR 2002. godine) koji je osvojio i nominaciju za najbolji album duhovne glazbe na Porinu 2003. godine, a potom i dopunjeni album pod nazivom „Ususret Božiću 1 adventske pjesme“ u nakladništvu Cro sacro etikete.

Ovdje svakako treba spomenuti i album „Svani dane“ zbora Collegium pro musica sacra na kome se nalaze klasične obrade adventskih pjesama. Na sličan način cijeli album adventskih pjesama koji se upravo tako zove „Hrvatske adventske popijevke“ objavio je ove godine zbor Pelikan kojeg čine sestre Klanjateljice Krvi Kristove.  Prošle godine, u nakladništvu lista Veritas album pop-rock obrada poznatih adventskih pjesama pod nazivom „Već se bliži vrijeme blago“ objavila je grupa Novo svitanje. Dostojnu pozornost adventskim pjesmama su posvetili i zbor mladih Izvor koji je na svom albumu „Izvorni Božić“ prvi dio albuma posvetio pjesmama Došašća a nešto slično radi i Zbor mladih varaždinske biskupije koji svoje tradicionalne božićne koncerte, koji kasnije budu objavljeni na CD-u i DVD-u, započinje adventskim pjesmama.

A u akciju „spašavanja“ Adventa uključio se i Laudato te je  ove godine objavio dva adventska singla. Riječ je o obradama poznatih adventskih pjesama „Raduj se grade Betleme“ koju u a capella stilu izvode Apostoli mira, te „Zlatnih krila“ koju snimili Marija Husar Rimac i Siniša Hapač.

Ovdje svakako treba spomenuti i jedan posebni festival duhovne glazbe koji se održava u Pakracu a nosi naziv „Hodočašće u došašće“. I premda prvi dio naziva festivala baš i ne odgovara sadržaju budući da samo oni bliži crkvi na Misu i festival dolaze pješke, a svi ostali stižu autima, drugi dio naziva je jako prisutan. Svaki izvođač na festivalu mora izvesti najmanje jednu adventsku pjesmu, bilo da je riječ o vlastitoj obradi neke već poznate adventske pjesme ili o novim autorskim pjesmama adventskog tipa.

Dakle Advent ipak nije nestao, barem ne iz srca onih koji šire glas o Novorođenomu, ne samo ujutro na Zornicama i pjevajući adventske pjesme, nego još više svakim danom, svakom svojom gestom, na svom radnom mjestu i svom životnom okruženju.
 

Da biste komentirali, prijavite se.