Za laudato.hr piše:

Martina Šimunić

subota, 17. studenog 2012. Arhiva kolumne

Sukobi u obitelji

Vještina rješavanja konflikata od velike je važnosti za dobro psihičko zdravlje osoba. To se najbolje vidi u djetinjstvu.

Vještina rješavanja konflikata od velike je važnosti za dobro psihičko zdravlje osoba. To se najbolje vidi u djetinjstvu. U svađama s bratom ili sestrom dijete ispituje svoje sposobnosti i pokušava dosegnuti neke ciljeve i granice, rješava probleme i postaje jače, uči kako dokazati svoju ideju i kako je braniti, ali također uči prihvaćati poraz.

Ovu kolumnu želim posvetiti sukobima u obitelji, ali tema sukoba dočekala me je u osobitom trenutku za hrvatski narod. Generali su slobodni. Suze radosnice i zahvala Bogu. Nema Hrvata koji neće osjetiti ponos, olakšanje i oduševljenje za novi početak. I malena djeca osjećaju radost. Njihova spoznajna razina ne može razumijeti važnost događaja, ali njihov duh se raduje jednako kao i duh njihovih roditelja. Nakon izricanja presude samo sam rekla «Generali su slobodni», a moja šestogodišnja djevojčica koja je sve promatrala mirno i dostojanstveno odjednom, kao iz vedra neba, viknula «Yes. Daj pet». Tako sam bila sretna i kao da je u jednom trenutku nestala sva muka i tjeskoba koja je pratila Haag i događanja u njemu. Tema sukoba odjednom mi se učinila neprimjerenom. Nakon promišljanja odlučih je ipak obraditi jer mislim da je i ovo prilika pokazati kako se mnogi sukobi u životu mogu uspješno riješiti te da su sukobi uvijek prilika i izazov za rast i napredak. Oni su prilika i za učenje o molitvi i vjeri o kojoj ćemo na osobit način razmišljati kroz cijelu crkvenu godinu.. Uspješno riješeni sukobi na kraju redovito postaju svjedočanstvo o snazi vjere.

Sukob je normalna pojava u životu svake obitelji

Sukob je normalna pojava u životu svake obitelji. Obiteljski suživot donosi sitne nesuglasice od toga koji će se film gledati ili kome će se ići u posjet, ali i neslaganja oko bitnih, da ne kažem presudnih obiteljskih odluka kao što je npr. odabir zvanja. Dakle, razlikujemo različite vrste sukoba, pa se  i obitelji međusobno razlikuju po broju prikrivenih i otvorenih sukoba, stupnju prikrivenog neprijateljstva, prirodi i opsegu izazivanja sukoba. Postoje konflikti u međuljudskim odnosima i konflikti  koji proizlaze iz naše osobnosti.

Nabrojit ću neke od razloga zbog kojih mogu nastati sukobi:
    - različitih životnih stavova
    - zbog svađa tko je u pravu
    - zbog nepoštivanja razlika
    - zbog emocionalne nezrelosti
    - zbog pomanjkanja komunikacije
    - zbog nespremnosti na opraštanje

Možemo govoriti i o skobima koji nastaju u odnosu između muža i žene, roditelja i djece, između djece ili o sukobima radi različitih svjetonazora.

Djelotvorno i nedjelotvorno rješavanje sukoba

Unutar našeg duševnog sklopa govorimo o konfliktima koji za svoj povod imaju istodobno privlačenje i odbijajanje. Želim nešto, a isto vrijeme sam svjestan da je ono što želim potpuno suprotno mojim idealima i očekivanjima. Što tada čine zrele osobe: pojačaju intelektualni napor radi moguće zamjene postavljenih ciljeva i uočavanja onoga što čine da ih postignu. Zrele osobe sagledavaju svoje ponašanje tj. koliko je ono djelotvorno i uravnoteženo. Osobe sposobne nositi se s konfliktima aktiviraju i svoju duhovnu dimenziju jer znaju prepustiti Gospodinu svoje putove, uzdati se u njega i njegovo vodstvo.

Loše upravljanje konfliktima ogleda se na sljedeći način: neprilagođenom ponašanju (verbalni ispadi, povlačenje, pasivno ponašanje, ignoriranje); regresija, fiksacija, rezignacija. Od tih unutarnjih konflikata ne možemo pobjeći. Ali, svakako je potrebno naučiti ih prepoznavati jer njihovo rješavanje, a često i sam put i pokušaj njihova rješavanja,  je značajno pogonsko gorivo za razvitak, pozitivne promjene i pomake.

Vještina rješavanja konflikata od velike je važnosti za dobro psihičko zdravlje osoba. To se najbolje vidi u djetinjstvu.

Kada su u pitanju djeca i njihovi međusobni sukobi važno je znati da su svađe i suparništvo sastavni dio odrastanja. Ti odnosi pomažu u sazrijevanju,izgrađivanju vlastite ličnosti. Većina roditelja mašta o skladnom odnosu i prijateljskom odnosu s djecom, odnosu ispunjenom ljubavlju i razumijevanjem i teško se mire s dječjim svađama. Svađe su neizbježne i na nama je da pomognemo djeci da napreduju u svom razvoju. Imajmo stoga svijest da u svađama s bratom ili sestrom dijete ispituje svoje sposobnosti i pokušava dosegnuti neke ciljeve i granice, rješava svoje probleme i postaje jače, uči kako dokazati svoju ideju i kako je braniti, ali takođerođer uči i prihvaćati poraz.

Rješavanje sukoba u obitelji

Kvalitetno rješavanje sukoba u obitelji (važno je istaknuti da je riječ o sukobima u obitelji jer nije isto rješavanje sukoba u obitelji i sukoba kojem smo bili svjedoci svih ovih godina kada su u pitanju naši generali) ide prema tome da su na kraju ipak svi pobjednici jer su svi akteri otkrili nove mogućnosti koje odgovaraju svima. U tom postupku nije cilj otkrivanje krivca, nego definiranje problema i otkrivanje uzroka i traženje najučinkovitijih puteva za njihovu eliminaciju, i konačno uklanjanje tih uzroka, što je dugoročno važno za sve strane u obiteljskom sukobu. Time se uklanja i uzrok neslaganja i krećemo se na putu zajedničke suradnje. Postupak nije jednostavan kako na prvi pogled izgleda. O njemu je moguće raspravljati. U tom postupku osobito mjesto zauzima i molitva. Ali, o tome u sljedećoj kolumni.

Da biste komentirali, prijavite se.