Angelus 06.04.2014.

"Ne postoji granica Božjeg milosrđa koje je darovano svima nama", poručio je papa Franjo prije molitve Angelusa u Vatikanu. Snimku pogledajte na Laudato internetskoj televiziji, uz prijevod dr. Krunoslava Novaka!
nedjelja, 06. travnja 2014.

"Ne postoji granica Božjeg milosrđa koje je darovano svima nama", poručio je papa Franjo prije molitve Angelusa u Vatikanu. Snimku pogledajte na Laudato internetskoj televiziji, uz prijevod dr. Krunoslava Novaka.

Papa: Božje milosrđe, ponuđeno svima, ne poznaje granice

Božje milosrđe, ponuđeno svima, ne poznaje granice – riječi su koje je papa Franjo više puta istaknuo, prije podnevne molitve Angelusa, 6. travnja na Trgu Sv. Petra, na kojemu se okupilo više od 60 tisuća ljudi.

Evanđelje ove Pete korizmene nedjelje govori o Lazarovu uskrsnuću. To je vrhunac u nizu Isusovih čudesnih znakova: djelo preveliko i suviše božansko da bi ga veliki svećenici mogli tolerirati, te su – nakon što o tomu dočuše - donijeli odluku da Isusa pogube (Usp. Iv 11:53), rekao je Papa.

Kada je Isus stigao, Lazar je već tri dana bio mrtav, a sestrama, Marti i Mariji, rekao je riječi koje su ostale zauvijek urezane u sjećanju kršćanske zajednice: Ja sam uskrsnuće i život; tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će i tkogod živi i vjeruje u mene, neće umrijeti zauvijek (Usp. Iv 11,25). Po Gospodinovoj riječi vjerujemo da se život onoga koji vjeruje u Isusa i slijedi njegovu zapovijed, nakon smrti pretvara u novi život punine i besmrtnosti. Kao što je Isus u svom tijelu uskrsnuo, a nije se vratio zemaljskom životu, rekao je papa Franjo, tako ćemo i mi u našim tijelima koja će postati proslavljena, također uskrsnuti. On nas čeka kod Oca i snaga Duha Svetoga, koji je uskrisio Njega, također će uskrisiti i one s Njim sjedinjene, rekao je Papa, a prenosi Radio Vatikan.

Pred zapečaćenim grobom svoga prijatelja Lazara, Isus povika iza glasa: Lazare, iziđi. Mrtvac iziđe, noge i ruke povezane zavojima, a lice mu je bilo umotano u pokrov (rr. 43-44), citirao je papa Franjo nedjeljno evanđelje. Ovaj povik imperativ je upućen svakom čovjeku, jer svi smo obilježeni znakom smrti; glas je to Onoga koji je Gospodar života i koji želi da taj život svi imaju i to u izobilju. (Usp. Iv 10,10).

Krist nad grobovima koje smo izgradili našim izborima zla i smrti; našim pogreškama i grijesima; ne odustaje. Poziva nas i gotovo nam naređuje da iziđemo iz groba u koji smo po našim grijesima ukopani. Uporno nas doziva iz zatvorskog mraka u kojemu smo zatočeni, zadovoljivši se jednim lažnim životom; životom sebičnosti i osrednjosti.

Iziđi! To je jedan poziv na istinsku slobodu. Shvatimo ove riječi koje Isus danas upravlja svakom od nas, pozvao je papa Franjo. Oslobodimo se zavoja ponosa; ponosa koji nam toliko škodi, čineći nas robovima samima sebi, robovima tolikim idolima i tolikim stvarima, potaknuo je papa Franjo. Naše uskrsnuće započinje ovdje: kad se odlučimo poslušati Isusovu naredbu, izišavši na svjetlo, u život; kad nam s lica padnu naše maske – a toliko smo puta maskirani grijehom, a maske trebaju pasti – te ponovno pronađemo hrabrost našeg izvornog lica, stvorena na sliku i priliku Božju.

Isusov čin Lazarova uskrišenja pokazuje koliko daleko može doprijeti snaga Božje milosti – i dosljedno tome – dokle može doprijeti naše obraćenje, naša promjena: Dobro slušajte: Božje milosrđe, ponuđeno svima, ne pozna granice, rekao je Papa te je istu rečenicu joj dvaput ponovio, tražeći od okupljenog mnoštva da zajedno s njime ponove isto – kako bi se ta istina urezala u srce svakog od prisutnih. Gospodin je uvijek spreman podići grobni kamen naših grijeha, koji nas dijeli od Njega – Svjetlosti živih.

U ponedjeljak će se u Ruandi obilježiti dvadeseta obljetnica genocida počinjenog protiv Tutsija, 1994. godine. Ovom prigodom želio bih narodu Ruande izraziti svoju očinsku blizinu, potičući ga da nastavi s odlučnošću i nadom, proces pomirenja koji je već očitovao svoje plodove; te da nastoji oko ljudske i duhovne obnove zemlje. Svima kažem: Ne bojte se, ohrabrio je Papa, poručivši: svoje društvo sagradite na stijeni Evanđelja, u ljubavi i skladu, jer jedino se tako izgrađuje trajan mir! Na sav ljubljeni narod Ruande zazivam majčinsku zaštitu naše Gospe od Kibeha. Rado se sjećam i dragih biskupa iz Ruande koji su tijekom protekloga tjedna boravili u Vatikanu, rekao je Papa te sve pozvao da se molitvom Zdravo Marijo, pomole Gospi od Kibeha.

Sveti Otac pozdravio je mnoge od udruga, pokreta iz raznih krajeva svijeta; skupine i pojedince. Također je podsjetio na točno pet godina proteklih od potresa koji je pogodio grad Aquilu i okolicu te pozvao na molitvu za žrtve toga događaja te za obnovu i duhovni preporod.
Papa je pozvao i na molitvu za žrtve virusa Ebole koji se širi Gvinejom i susjednim zemljama te njegovo rano dijagnosticiranje, kao i njegu i pomoć svima potrebnima.

Papa je na koncu dao da se besplatno podijele džepna izdanja evanđelja s prigodnim dodacima, svima koji su se okupili na Trgu sv. Petra i potaknuo ih je još jednom da čitaju, a ne samo imaju evanđelje te će onda dobro sjeme uroditi plodovima. U zamjenu za taj dar, rekao je Papa, učinite neki dobro djelo, djelo nesebične ljubavi. Podsjetivši nazočne još jednom na istinu da Božje milosrđe, koje je svima ponuđeno, ne poznaje granice, svima je poželio dobru nedjelju i dobar tek. (Laudato/Radio Vatikan)

Glazbena podloga:
1. Marijo, majčice milosti - Marija fest 2009, Maja Tadić
Glazba: Duško Rapotec-Ute
Tekst: Robert Pilepić
Aranžman: Duško Rapotec-Ute

2. Njeno dijete sam ljubljeno - grupa Poklon
Glazba i tekst: Danijel Damjanović
Aranžman: Olja Dešić
 

Da biste komentirali, prijavite se.