Angelus - 16.11.2014.

Prispodoba o talentima potiče nas da širimo Božju riječ i Kristov navještaj spasenja, istaknuo je papa Franjo u nagovoru prije podnevnog Angelusa u Vatikanu. "Isus ne traži da milost koju smo primili od Njega ne čuvamo u kovčegu već da dobra koja smo primili, širimo dalje", poručio je. Pogledajte snimku izravnog prijenosa nedjeljnog nagovora pape Franje uz prijevod Mirjane Anđić na Laudato internetskoj televiziji.
petak, 14. studenog 2014.
Papa: Prispodoba o talentima uči nas da ne skrivamo našu vjeru i pripadnost Kristu

sus ne traži da čuvamo njegovu milost „u sefu", pod ključem, već želi da je koristimo za dobro drugih, rekao je papa Franjo danas 16. studenoga prije podnevne molitve Angelusa, prenosi Hrvatski program Radio Vatikana. Današnji evanđeoski odlomak o talentima, podsjetio je Papa, govori o slugama kojima je gospodar povjerio talente; novac velike vrijednosti. Prvome je povjerio pet, drugome dva, a trećemu jedan. Dok je gospodar odsutan, sluge trebaju umnožiti talente – što prva dva i čine. No treći, jer se pobojao da će sve izgubiti, zakopao je svoj talent i gospodaru vratio samo ono što mu je bio dao; zbog čega biva ukoren i kažnjen.
Gospodar je Isus, sluge smo mi, a talenti – naslijeđe koje nam Gospodin povjerava: njegova riječ, euharistija, vjera u Oca nebeskog, u njegovo praštanje, objasnio je Sveti Otac. Rupa koju je iskopao „sluga zli i lijeni" označava strah od rizika koji sprječava kreativnost i plodnost u ljubavi, a Isus ne traži da čuvamo njegovu milost u sefu, već da ju koristimo na dobro drugih. Kao da nam kaže: „Evo ti moje milosrđe, moja nježnost, moj oprost: uzmi ih i obilno ih koristi". A što mi činimo s njima? Koga smo „zarazili" našom vjerom? Koliko smo osoba ohrabrili našom nadom? Koliko smo ljubavi podijelili s našim bližnjima, upitao je Papa.
Bilo koje okruženje može postati mjesto za umnažanje talenata, istaknuo je Papa. Nema situacije ili mjesta koje isključuje kršćansku prisutnost i svjedočanstvo. Prispodoba o talentima nas uči da ne skrivamo našu vjeru i pripadnost Kristu; da ne zakopamo evanđeosku riječ, već da bude poput sile koja stvara krizu, pročišćava, obnavlja. Isto i s oprostom kojeg nam Gospodin daje u sakramentu pomirenja: nemojmo ga držati zatvorenog u sebi samima, već mu dopustimo da očituje svoju snagu, da sruši zidove koje je podigao naš egoizam, koji omogućuje prvi korak pri zatvorenim odnosima; ponovno započeti dijalog tamo gdje više nema komunikacije.
Papa je nadalje ustvrdio kako nam Gospodin ne daje svima isto i na isti način, već nas osobno poznaje i povjerava nam ono što je ispravno za nas, ali nam svima daje svoje isto ogromno povjerenje. Nemojmo ga razočarati, potaknuo je. Na povjerenje odgovorimo povjerenjem. U tom pogledu najbolji uzor nam je Blažena Djevica Marija, rekao je Papa.
Poslije molitve Angelusa, Papa je istaknuo kako su ovih dana u Rimu i u brojnim drugim europskim gradovima velike napetosti između građana i useljenika. Pozvao je sve na dijalog i mirno rješavanje napetosti susretom i razgovorom. Važno je ne pasti u iskušenje sukoba, već osuditi svako nasilje te razgovarati, slušati, zajedno planirati te tako nadići predrasude i izgraditi siguran, miran i uključiv suživot.
Papa je također podsjetio na današnje obilježavanje Svjetskoga dana žrtava prometnih nesreća. Na kraju je pozdravio okupljene hodočasnike, podsjetio da pročitaju današnji odlomak Evanđelja i mole nad njim te ih sve otpustio na svoj uobičajeni način.

Glazbena podloga
Kefa "Jedina"
Glazba i tekst: Emilio Kutleša
Aranžman: Adrian Vinković Rangel
 
Da biste komentirali, prijavite se.