Angelus 22.11.2015. - „Recimo svi zajedno: Isuse, sjeti me se kada dođeš u svoje Kraljevstvo!“

„Današnje evanđelje stavlja pred nas Isusa dok se predstavlja Pilatu kao Kralj jednog kraljevstva koje nije od ovoga svijeta. To ne znači da je Krist kralj nekog drugog svijeta, već da je kralj na drugi način. On je Kralj u ovom svijetu“, poručio je Papa prije molitve Anđeo Gospodnji zadnje nedjelje liturgijske godine, kada slavimo svetkovinu našeg Gospodina Isusa Krista Kralja svega stvorenoga.
nedjelja, 22. studenog 2015.

„Riječ je o proturječju između dvije logike: svjetska se oslanja na ambicije, natjecanja, bori se oružjem straha, ucjene i manipulacijom savjesti. Evanđeoska logika, ona Isusova, izražava se u poniznosti i besplatnosti. Potvrđuje se tiho ali učinkovito snagom Istine“, kazao je Papa.

„Kraljevstva ovoga svijeta ponekad se ravnaju preuzetnošću, rivalstvom, prisilom. Kraljevstvo Kristovo je kraljevstvo pravde, ljubavi i mira. Isus se objavio kao Kralj u događaju križa. Tko gleda križ Kristov ne može ne vidjeti iznenađujuću besplatnost ljubavi. Netko od vas može reći: 'Oče, to je bio promašaj!' Baš u promašaju grijeha i ljudskih težnji – tamo je trijumf križa i besplatnost ljubavi. U križu se vidi besplatna ljubav koju nam daje Isus“, napomenuo je Sveti Otac.

Govoriti o moći i snazi za kršćanina znači podsjećati na snagu križa i na snagu Isusove ljubavi. „Ta ljubav ostaje čvrsta i cjelovita. Pojavljuje se kao ispunjenje života potrošenog u potpunom daru sebe samoga za dobro čovječanstva. Na kalvariji prolaznici i vlastodršci ismijavaju Isusa pribijenog na Križ. Izazivaju ga: 'Spasi sam sebe, siđi s križa!' Ne može spasiti sam sebe. Da je Isus možda sišao s križa pao bi u napast kneza ovoga svijeta. Ne može spasiti sam sebe jer je dao svoj život za svakoga od nas. Istina je da je Isus dao svoj život za svijet, ali ljepše je reći da je dao život za mene!“, istaknuo je Papa i pozvao sve prisutne da izgovore tu važnu rečenicu.

„Danas neka svatko od nas kaže u svom srcu: 'Dao je svoj život za mene, kako bi mogao spasiti svakoga od nas od naših grijeha'. Tko je to razumio? To je razumio dobri razbojnik koji je bio raspet kraj Isusa, koji ga moli: 'Isuse, sjeti me se kad dođeš u svoje Kraljevstvo!'“, kazao je Papa i dodao:

„On je gledao u ponašanje Isusovo, u njegovu krotkost, nježnost i ljubav. To je snaga Kristova kraljevstva: ljubav. Kristova vladavina nas oslobađa od naših slabosti i jada, ohrabrujući nas da hodamo putem dobra, pomirenja i opraštanja. Gledajmo Kristov križ – gledajmo dobrog razbojnika i recimo svi zajedno ono što je on rekao: 'Isuse, sjeti me se kada dođeš u svoje kraljevstvo!'“, pozvao je papa Franjo i ustrajno ponavljao da tražimo Isusa kada se osjećamo slabima i grešnima.

„Pred mnogim ranama u svijetu molimo Djevicu Mariju da nas podupre u našem zalaganju da nasljedujemo Isusa, našega Kralja, čineći prisutnim Njegovo kraljevstvo djelima nježnosti, razumijevanja i milosrđa“, rekao je Papa.

Nakon molitve Anđeo Gospodnji Sveti Otac je rekao kako su jučer, 21. studenog u Barceloni blaženima proglašeni Federico iz Berga i 25-orica braće mučenika koji su ubijeni u Španjolskoj tijekom strašnog progona protiv Crkve u prošlom stoljeću.

„Riječ je o mladim svećenicima koji su položili zavjete u iščekivanju ređenja i braći laicima koji su pripadali redu Manje braće kapucina. Povjerimo njihovom zagovoru toliku braće i sestre koji su nažalost i dan danas u različitim dijelovima svijeta progonjeni zbog vjere u Krista“, pozvao je papa Franjo.

Iduću srijedu Sveti Otac započinje svoj apostolski put u Afriku: u Keniju, Ruandu i Srednjoafričku Republiku.

„Molim vas sve, molite za mene i za ovaj put da za svu dragu braću bude znak blizine i ljubavi. Molimo zajedno Blaženu Djevicu Mariju da blagoslovi ove drage zemlje, da bude tamo mir i prosperitet“, zaključio je Sveti Otac zaželivši ugodnu nedjelju svima i dobar tek.

Pogledajte snimku prijenosa nedjeljnog nagovora pape Franje uz prijevod Mirjane Anđić na Laudato televiziji.

 

Da biste komentirali, prijavite se.