Angelus 6.12.2015. - Obratimo se od ideje da nam ne treba obraćenje

Ako je nama Krist promijenio život, kako nećemo sa žarom nastojati da ga upoznaju svi koji ga nisu, retorički se zapitao Sveti Otac na Trgu sv. Petra u Rimu u svom nagovoru prije molitve Angelusa. Pogledajte cijeli prijenos Angelusa u emisiji Papa s nama uz simultani prijevod Jelene Zidar. Pogledajte cijeli prijenos Angelusa u emisiji „Papa s nama“ uz simultani prijevod Jelene Zidar.
nedjelja, 06. prosinca 2015.

U drugoj adventskoj nedjelje, liturgija pred nas stavlja Ivana Krstitelja i njegov poziv na obraćenje s kojim je Papa započeo svoj današnji nagovor.
 
- Možda se mi pitamo, zašto bismo se trebali obratiti? Obraćenje se odnosi na ateista koji postaje vjernik, ili čovjeka koji postaje dobar, a prije to nije bio – pretpostavio je Sveti Otac.
 
Upravo se zbog takvog stava i mi moramo obratiti, naglasio je.
 
- Zapitajmo se: kada proživljavamo teškoću, uspijevamo li reagirati bez mrzovoljnosti ili pak uspijevamo li opraštati onima koji nas to traže i onda kad je teško? – upitao je papa Franjo vjernike.
 
Zapitao je i znamo li s bližnjima dijeliti radosti i boli, znamo li zaplakati s tužnima i radovati se s radosnima. Pitao je i znamo li iskazati vjeru s hrabrošću i jednostavnošću, a da se ne sramimo evanđelja.
 
- E da, nije s nama 'sve u redu'. Trebamo se obraćati svaki dan iznova – poručio je Sveti Otac.
 
Vraćajući se ponovo na Ivana Krstitelja, Papa je rekao kako on i danas viče u 'zatvorenim pustinjama čovječanstva' – 'zatvorenim umovima i teškim zatvorenim srcima'. On se i danas svima obraća riječima proroka Izaije: 'Pripravite put Gospodinu', naglasio.
 
- To je težak poziv - otvoriti srce Kristu i prihvatiti spasenje koje nam bez prestanka, gotovo tvrdoglavo nudi, jer želi da se svi spasimo – poručio je Papa.
 
No, to je Isusova čežnja koju u Jubileju milosrđa nastojmo slijediti, potaknuo je.
 
- Spasenje se nudi svakom čovjeku, svakom narodu, nitko nije isključen iz tog spasenja. Nitko od nas ne može reći ja sam svet, savršen, spašen. Uvijek trebamo prihvaćati spasenje – pozvao je Papa.
 
Stoga je svaki od nas pozvan upoznavati druge s Kristom, istaknuo je.
 
- Jesam li doista zaljubljen u Krista? Volim li ga i prihvaćam spasenje, pozvan sam spustiti osobne planine ponosa i rivalstva, odbaciti ravnodušnost i apatiju te se osloboditi lijenosti i poroka – zaključio je svoj nagovor Sveti Otac.
 
Nakon molitve Angelusa, Sveti je Otac napomenuo da vrlo pažljivo prati rad konferencije o klimi u Parizu te je ponovio pitanje iz svoje enciklike Laudato si': 'Kakav svijet želimo predati onima koji dolaze poslije nas, djeci koja rastu?'
 
- Poradi dobra zajedničkoga doma, svih nas i budućih naraštaja, u Parizu se trebaju poduzeti svi napori kako bi se ograničili učinci klimatskih promjena i, istovremeno, borilo protiv siromaštva i podržalo ljudsko dostojanstvo. Ta dva izbora idu zajedno – kazao je, potičući na molitvu za sve koji su pozvani donositi tako važne odluke.
 
Podsjetio je kako se sutra obilježava 50. obljetnica otkako su papa Pavao VI. i patrijarh Atenagora opozvali međusobno izopćenje Rimske i Carigradske Crkve iz 1054. godine.
 
- Doista je providonosno da se ta povijesna gesta pomirenja obilježava upravo uoči Jubileja milosrđa. Nema vjerodostojnog hoda prema jedinstvu bez traženja oprosta za grijeh razdijeljenosti, kako od Boga, tako i jedni od drugih. Sjetimo se u našim molitvama dragog ekumenskog patrijarha Bartolomeja i drugih poglavara pravoslavnih Crkvi te molimo Gospodina da odnosi između katolika i pravoslavaca budu uvijek nadahnuti bratskom ljubavlju - kazao je papa Franjo.
 

Da biste komentirali, prijavite se.