Angelus 8.11.2015. - Prava se ljubav ne daje od suviška, nego odmah i bez rezerve

„Isus nam danas govori: mjera nije količina, nego punina. Može se imati puno novca, ali biti prazan znači nemati puninu u srcu. Ne govori se o novčaniku nego o srcu. Ljubiti Boga svim svojim srcem znači pozdati se u Njega, u Njegovu Providnost, služiti mu u braći koja su siromašna – bez da očekujemo nešto zauzvrat“, poručio je Sveti Otac u nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 8. studenog na Trgu svetog Petra u Vatikanu.
nedjelja, 08. studenog 2015.

Pročitajte cijelu katehezu.

Odlomak evanđelja današnje nedjelje sastoji se iz dva dijela: u prvom dijelu stoji opis kakvi ne trebaju biti sljedbenici Kristovi, a u drugom se preporuča ideal – kakav kršćanin treba biti.

U prvom dijelu Isus pripisuje pismoznancima, učiteljima Zakona tri mane, koje se očituju u njihovom načinu života: oholost, pohlepa i dvoličnost. „Kako kaže Isus, njima se sviđaju pozdravi na trgovima, prva sjedala u sinagogama i pročelja na gozbama. No, ispod takve pojavnosti koja je toliko svečana, skrivaju se laž i nepravda. Dok se šepire u javnosti, koriste svoj autoritet da bi, kako kaže Isus, 'proždirali kuće udovičke', koje su smatrane zajedno sa siročadi i strancima, osobe koje su bile u najvećoj mjeri nezaštićene“, rekao je papa Franjo na Trgu Svetog Petra.

Na kraju pismoznanci, kaže Isus, mole jako duge molitve, kako bi bili viđeni. „I danas postoji opasnost od preuzimanja takvog načina života. Primjerice, kad se odvaja molitva od pravde, jer, ne može se Boga štovati, a prouzročiti siromasima štetu. Ili, kad se kaže da se ljubi Boga, a vlastitom taštinom ili koristi Mu se opire“, kazao je Sveti Otac.

Drugi dio današnjeg evanđelja smješten je u jeruzalemski hram, na mjesto gdje je narod bacao novac kao milostinju. Bili su tamo mnogi bogataši i bacali puno novca. A bila je jedna siromašna udovica, koja je ubacila tek dva novčića. „Isus je pozorno promatrao tu ženu te pozvao učenike kako bi uočili tu suprotnost. Bogataši su dali svoj suvišak, a udovica je diksretno i s velikom poniznošću bacila sve što je imala za život. Zato Isus kaže da je siromašna udovica dala više od svih – sve što je imala! U svom siromaštvu nije htjela polovičan odnos s Bogom i dala je sve što je posjedovala: dva novčića. U svom siromaštvu je shvatila da, imajući Boga – ima sve. Osjeća se potpuno ljubljena od Boga“, istaknuo je Papa dodavši kako „Isus danas govori i nama: mjera nije količina, nego punina. Može se imati puno novaca, ali biti prazan je nemati puninu u srcu. Ne govori se o novčaniku nego o srcu. Ljubiti Boga svim svojim srcem znači pozdati se u Njega, u Njegovu Providnost, služiti mu u braći koja su siromašna – bez da očekujemo nešto zauzvrat!“

Papa je potom ispričao jednu anegdotu iz svoje prijašnje biskupije. Bili su za stolom jedna majka s troje djece, a otac je radio. Jeli su milanske kotlete. U tom trenutku pokucalo je jedno dijete na vrata, imao je najviše sedam godina. Jedno od troje djece reklo je: „mama, na vratima jedno dijete prosi hranu“. Majka, dobra kršćanka, upitala je sina: „što ćemo učiniti?“ Djeca su odgovorila: „dat ćemo mu!“ Majka je uzela nož i odsjecala je od jela svakog djeteta dio mesa iz tanjura. A djeca će na to: „mama, ne tako! Uzmi iz frižidera!“ Majka je rekla: uzet ćemo od svakoga po malo i napravit ćemo tri sendviča, ispričao je Papa. „Djeca su naučila da se prava ljubav daje. Ne od suviška, već on onog što je nama potrebno za život“, naglasio je.

„Pred potrebama drugih pozvani smo sebi nešto uskratiti kao i ova djeca, nešto što nam je neophodno za život. Pozvani smo odvojiti svoje vrijeme koje je nama potrebno, a ne odvojiti ono suvišno. Pozvani smo dati odmah i bez rezerve bilo koji naš talent, ne nakon što smo ga koristili za osobne svrhe ili za zajednicu“, istaknuo je papa Franjo.

Molimo od Gospodina, kazao je Papa, „da nas stavi u školu ove siromašne udovice koju je Isus pred učenicima postavio na katedru, kao učiteljicu živoga evanđelja. Po zagovoru Blažene Djevice Marije, siromašne žene koja je dala cijeli svoj život Bogu za nas, molimo siromašnoga srca ali bogatog zahvalnošću, radošću i zahvalnošću – Anđeo Gospodnji...“

„Braćo i sestre, znam da su mnogi od vas bili uznemireni vijestima koje su se širile ovih dana, vezano uz dokumente koju su pridržani Svetoj Stolici, a izdvojeni su i objavljeni. Stoga vam želim prije svega reći da ukrasti ove dokumente je zločin. To je žalostan događaj. Sam sam tražio to proučavanje, što smo provodili moji suradnici i ja, koje sam dobro poznavao. Poduzete su mjere - reforme rimske kurije koje daju svoje vidljive plodove“, poručio je Sveti Otac pred okupljenim vjernicima na Trgu Svetog Petra.

„Sa sigurnošću vam mogu reći da me ovaj tužni događaj sigurno neće zaustaviti od reforme koju želimo provesti sa svojim suradnicima i pomoću svih vas. Da, uz potporu cijele Crkve, koja se obnavlja molitvom i svakodnevnom svetošću svakog krštenog, zahvaljujem vam i molim vas da nastavite moliti za Papu i za Crkvu. Ne dopuštajte si da vas se uzemiruje, nego idemo naprijed s povjerenjem i nadom!“, pozvao je Papa dodavši kako se danas u Italiji slavi Dan zahvalnosti, a ove je godine tema „Zemlja – opće dobro“. „Ujedinjujem se s biskupima koji žele da se svi ponašaju kao upravitelji i odgovorni za zajednički dar Zemlju, čiji plodovi imaju univerzalnu svrhu“, rekao je i dao podršku zemljoradnicima:

„Blizu sam i vama zemljoradnicima, zahvaljujem vam i ohrabrujem vas da obrađujete zemlju i čuvate plodnost zemlje, kako bi svi imali hranu. Danas i sve buduće generacije. Danas se u Rimu obilježava biskupijski dan za očuvanje svega stvorenoga, koji je ove godine obogaćen mimohodom za Zemlju. Sutra u Firenzi započinje 5. nacionalni crkveni simpozij sa prisutnošću svih biskupa i delagata biskupa u Italiji. To je veliki događaj zajedničke važnosti na kojemu ću i ja imati čast i radost sudjelovati u idući utorak, nakon što obiđem Prato“.

Papa je u svom govoru posebno pozdravio Rimljane i hodočasnike, studente iz Pariza, vjernike iz Japana i Poljske te one iz Skandinavije.

Posebno je pozdravio sve predstavnike Reda propovjednika – dominikance, koji danas otvaranju 800. godišnjicu utemeljenja Reda, rječima: „Neka vas Gospodin obilno blagoslovi u ovom događaju i hvala puno za sve ono što činite u Crkvi i za Crkvu!
 
Pogledajte snimku prijenosa nedjeljnog nagovora pape Franje uz prijevod Mirjane Anđić na Laudato televiziji.


 

Da biste komentirali, prijavite se.