Opća audijencija 16.12.2015. - Isus uvijek djeluje gratis, On daruje, On obdaruje, On ne naplaćuje

Prijenos opće audijencije 16. prosinca 2015. u emisiji Papa s nama uz razgovor i komentar moralista i komunikologa dr. Jerka Valkovića i urednicu Dianu Tikvić.
srijeda, 16. prosinca 2015.
Pročitajte cijelu katehezu.

Ljubiti i opraštati, to su zapravo konkretni i vidljivi znakovi da je vjera preoblikovala naše srce, poručio je Papa na općoj audijenciji, u srijedu, na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

Sveti Otac svoju je katehezu posvetio otvorenim vratima milosrđa na katedralama svake biskupije u svijetu.

– Želio sam da ovaj znak Svetih vrata bude prisutan u svakoj biskupiji da bi taj jubilej mogao postati jedno iskustvo koje će doživjeti i dijeliti sve osobe. Sveta godina na ovaj način je zaživjela u čitavoj Crkvi i slavi se u svakoj biskupiji kao i u Rimu. Prva Sveta vrata bila su otvorena u srcu Afrike i to je vidljivi znak jednog univerzalnog zajedništva. Neka ovo crkveno zajedništvo postane sve intenzivnije, sve jače, jer Crkva je jedna u čitavom svijetu, znak je ljubavi i Božjeg milosrđa – istaknuo je Papa Franjo.

Dodao je i da smo pozvani ljubiti i praštati kao što nas Krist ljubi svojom bezgraničnom ljubavi koja svoje lice ima upravo u Božjem milosrđu.

– Opraštanje i milosrđe ne bi trebalo ostat samo za lijepe riječi nego se ostvarit u svakodnevnom životu. Ljubav i praštanje omogućava nam da se u nama samima ostvaruje božanski život. Ljubiti i opraštati kao što Bog ljubi i oprašta – kazao je Sveti Otac.

Govoreći o Svetim vratima koja su se u ovom Jubileju milosrđa otvorila, pojasnio je:

- Vrata – to je Isus Krist i Isus uvijek djeluje gratis, besplatno, on daruje, on obdaruje, on ne naplaćuje - kazao je Papa.

Posebno je pozvao da otvorimo svoja srca jednako kako su i Sveta vrata otvorena za svakoga jer su znak prihvaćanja od strane samoga Boga.

– Prolazak kroz Sveta vrata je doista znak našeg povjerenja u Krista. Tražimo od Gospodina milost da nam pomogne u otvaranju naših vrata. I ova Sveta godina neće biti efikasna i djelotvorna ako ne dozvolimo da Krist uđe u naša srca, kroz naša vrata, da bi On donio nama svoju ljubav – istaknuo je Papa.

Na kraju kateheze Papa je istaknuo važnost Svete ispovijedi.

– Sveta ispovijed znači na direktan način doživjeti Božje milosrđe. Bog je Onaj koji nama oprašta, koji nas razumije i u najrazličitijim kontradikcijama našeg života. Kada smo opterećeni svojim grijesima doživljavamo tu bliskost na jedan intenzivan način – zaključio je.


 
Da biste komentirali, prijavite se.