Opća audijencija 16.9.2015. - Spasenje za ljudski rod dolazi iz obitelji!

„Obitelj je svjetska kultura koja će nas spasiti! Spasit će nas od mnogih napada, rušenja, kolonizacija, kao od one kolonizacije novca ili raznih ideologija koje prijete svijetu. Obitelj je baza za obranu“, ustvrdio je Papa na općoj audijenciji u srijedu 16. rujna, na Trgu svetog Petra.
srijeda, 16. rujna 2015.
Nadomak Svjetskog susreta obitelji u Philadephiji i početka biskupske sinode u Rimu, Papa je i ovu katehezu posvetio temi braka i obitelji.

„Trenutni razvoj društva dugoročno je označen jednim društvom vođenim ekonomskim upravljanjem. Subordinacija etike nad logikom profita raspolaže znatnim sredstvima i medijskom podrškom“, primijetio je Papa dodajući: „U tom scenariju novi savez muškarca i žene postaje ne samo potreba već strategija za održavanje naroda. Taj savez treba se vratiti da bude orijentiran politici, ekonomiji i društvenom suživotu.“

Papinim riječima, „taj savez, bračno obiteljska zajednica muškarca i žene, jest obiteljska gramatika ili zlatni vez“, možemo reći, a  Bog je obitelji povjerio, „ne samo brigu o sebi samoj već i prekrasan projekt da se udomaći u ovome svijetu“.

Obitelj je svjetska kultura koja će nas spasiti! Spasit će nas od mnogih napada, rušenja, kolonizacija, kao od one kolonizacije novca ili raznih ideologija koje prijete svijetu. Obitelj je baza za obranu“, ustvrdio je Papa.  

Biblijskoj riječi o stvaranju možemo se i moramo se dati dodirnuti u širinu i dubinu, potaknuo je Papa, jer Božje stvaranje nije samo obična filozofijska pretpostavka, već je „univerzalni horizont života i vjere“.

Nema drugačijeg nacrta Božjeg stvaranja, od onoga spasiteljskog. „Za spasenje svakog stvorenja, Bog se učinio čovjekom, za nas ljude i za naše spasenje, kako govori Vjerovanje. Isus Uskrsli je prvorođenac svakog stvorenja“, podsjetio je Sveti Otac.

Stvoreni svijet povjeren je muškarcu i ženi. Što se događa između njih daje biljeg svemu. Njihovo odbijanje Božjeg blagoslova dovodi pogubno do jednog delirija svemogućnosti koja uništava svaku stvar. To je ono što nazivamo izvornim grijehom“, rekao je Papa nastavljajući: „A svi dolazimo na svijet po nasljeđu te bolesti.“

„Zamećem neprijateljstvo između žene, njezina roda i tvoga roda. - To su riječi koje je Bog uputio zmiji varalici“, a preko te riječi „Bog označava ženu kao jednu zaštitničku barijeru protiv zla i to za svaku generaciju“,  istaknuo je Papa. „Želi se reći da žena nosi jedan tajni i posebni blagoslov za obranu svoga stvorenja od zla. Kao žena u Otkrivenju koja trči kako bi sakrila sina od zmaja i Bog ju štiti“, rekao je Papa potaknuvši: „Mislite samo na dubinu koja se ovdje otvara.“

„Božansko milosrđe i zaštita Božja za čovjeka i za ženu, u svakom slučaju nije ništa manje za oboje, nemojmo zaboraviti to“, rekao je Papa podsjetivši kako je Bog Adamu i Evi, prije nego što su se udaljili iz Edenskoga vrta, načinio odjeću od kože, „zaogrnuo ih je“.  

„To je gesta nježnosti koji označava da, u žalosnim posljedicama našeg grijeha, Bog nas ne želi ostaviti gole i same u našoj sudbini grešnika. Ta nježnost Božja, ta briga za nas, vidimo ju utjelovljenu u Isusu iz Nazareta, rođenom od žene“, rekao je Sveti Otac.

Krist rođen od jedne žene je Božja ljupkost za naše rane, za naše pogreške, za naše grijehe. Bog nas ljubi onakvima kakvi jesmo i želi nas potaknuti s tim projektom prema naprijed, a žena je uvijek jača, ona koja vodi taj projekt naprijed“, naglasio je Sveti Otac.

Na kraju kateheze, Papa je zaključio: „Božje obećanje koje je dao muškarcu i ženi na početku povijesti uključuje sva ljudska bića, od početka povijesti. Svaki onaj tko se da dade potaknuti tom vizijom, svaki narod ili nacija, bez obzira kojoj religiji pripadao, stavlja se na put s nama, bit će naš, brat ili sestra, bez ikakvog prozelitizma. Hodimo zajedno, pod tim blagoslovom, na Božji način, učinimo se braćom i sestrama u svijetu!“
Da biste komentirali, prijavite se.