Opća audijencija 4.11.2015.: Obitelj je veliko vježbalište međusobnog davanja i opraštanja

„Nikad ne dopustite da završi dan, a da se ne traži oprost, da ne bude mira u obitelji, između muža i žene, roditelja i djece, braće i sestara, nevjeste i svekrve“, poručio je Sveti Otac na općoj audijenciji u srijedu 4. studenoga na središnjem trgu u Vatikanu.
srijeda, 04. studenog 2015.

Pogledajte prijenos opće audijencije s Trga svetog Petra u Rimu u Laudatovoj emisiji Papa s nama uz razgovor i komentar voditeljice Diane Tikvić i gosta don Ivana Bodrožića, profesora na KBF-u Zagrebu.

Pročitajte cijelu katehezu:

„Drage obitelji uvijek ste na putu i trajno pišete stranicama konkretnog života ljepotu evanđelja u jednom svijetu koji ponekad ostaje suh životom i ljubavlju. Vi svaki dan govorite o velikom daru koji je brak i obitelj“, obratio se na početku audijencije okupljenima na Trgu svetog Petra.

Obitelj je velika dvorana gdje se vježba međusobni dar i oprost“, ponovio je dva puta Papa nastavljajući: „Ako se ne dajemo i ne opraštamo ljubav ne može dugo trajati.“

U moliti koju nas je on sam poučio, molitvi Očenaša Isus traži: „Oprosti nama naše dugove kako i mi otpuštamo našim dužnicima“, podsjetio je Papa i nastavio: „I na koncu komentira: 'Ako vi doista oprostite njihove grijehe, otac vaš koji je na nebesima oprostit će također i vama. Ali ako ne oprostite drugima, ni otac vaš neće oprostiti vaše grijehe.

Ne može se živjeti a da se ne oprašta ili barem, ne može se živjeti dobro, napose u obitelji“, naglasio je Sveti Otac. Dodao je: „Svaki dan moramo biti svjesni propusta, svojih slabosti i egoizma. Moramo tražiti da nam se odmah izliječe rane koje načinimo i da se ponovno izvezu niti koje smo pokidali. Ako dugo čekamo sve postaje mnogo teže.“

Riječima Svetog Oca, postoji jednostavna tajna kako bi se izliječile rane i oprostile optužbe, a to je: „Nikad ne dopustiti da završi dan, a da se ne traži oprost, da ne bude mira između muža i žene, roditelja i djece, braće i sestara, nevjeste i svekrve.“

„Ako naučimo odmah tražiti oproštenje i međusobno dijeliti oprost, liječe se naše rane i jača se brak i obitelj – postaje uvijek čvrsta kuća koja se opire udarcima naših malih i velikih zloća“, potaknuo je Papa dodajući: „Nije neophodno imati 'velike razgovore', dovoljno je ponekad malo blagosti  i s time sve završi i ponovo se počinje, ali dan nikada ne smije završiti u ratu.“

Papa Franjo posebno je naglasio: „Ako naučimo tako živjeti u obitelji to ćemo onda činiti i vani gdje se god nalazimo.“

„Doista, upravo primajući oprost Božji tek smo onda i sa svoje strane sposobni oprostiti drugima“, izdvojio je Sveti Otac.

Papinim riječima „neophodno je u jednom društvu, koje je često nemilosrdno, da postoje mjesta kao što je obitelj gdje se uči opraštati jedni drugima. Vježbanje oprosta ne samo da spašava obitelji od podjela nego ih čini sposobnima pomoći društvu da bude manje zločesto i okrutno.

„Svaka gesta oproštenja zacjeljuje kuće od procijepa i očvršćuje njezine zidove“, istaknuo je papa Franjo.

Prema kraju kateheza Papa je ohrabrio: „Crkva vam je uvijek blizu, drage obitelji, da vam pomogne izgraditi svoju kuću na stijeni o kojoj je govorio Isus“, naglasio je Papa.

Podsjetio je i na Isusove riječi: „Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine!’, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima. Mnogi će me u onaj dan pitati: 'Gospodine, Gospodine! Nismo li mi u tvoje ime prorokovali, u tvoje ime đavle izgonili, u tvoje ime mnoga čudesa činili?’ Tada ću im kazati: ‘Nikad vas nisam poznavao!“ (Lk 13, 25–27)

„To je doista snažna riječ i nema sumnje kako je izgovorena da nas prodrma i pozove na obraćenje“, primijetio je Papa.

„Jamčim vam, drage obitelji, ako budete sposobne hoditi odlučnije putem blaženstava učeći i poučavajući da međusobno opraštate, u cijeloj velikoj obitelji Crkve porast će sposobnost svjedočenja o obnoviteljskoj snazi oprosta Božjega“, zaključio je Sveti Otac.

„Ako se to ne dogodi možemo eventualno napraviti lijepe propovijedi i možda čak uspijemo odagnati neke kao Sotonu, ali nas na koncu Gospodin neće prepoznati kao svoje učenike jer nismo bili sposobni oprostiti i učiniti da nam se oprosti“, dodao je Papa.

 

Da biste komentirali, prijavite se.