Opća audijencija 9.12.2015. - Zašto Jubilej milosrđa?

Prijenos opće audijencije 9. prosinca 2015. u emisiji Papa s nama uz razgovor i komentar profesora KBF-a u Zagrebu dr. Ivana Bodrožića i urednicu Dianu Tikvić.
četvrtak, 10. prosinca 2015.

Želim da svatko od nas postigne iskustvo Božjega milosrđa, kako bismo bili svjedoci onoga što je Gospodinu najdraže, poručio je Sveti Otac na prvoj općoj audijenciji u Jubileju milosrđa, u srijedu, na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

Papa je katehezu posvetio razmišljanju o smislu ove Svete godine, odgovarajući na pitanje: zašto Jubilej milosrđa?

- Crkva treba ovaj izvanredan trenutak. U našem vremenu dubokih promjena, Crkva je pozvana pružiti svoj poseban doprinos, držeći vidljivima znakove Božje prisutnosti i blizine. Jubilej je prikladno vrijeme za sve nas, jer promatrajući božansko milosrđe, koje nadilazi sva ljudska ograničenja i sjaji nad tamom grijeha, možemo postati pouzdaniji i učinkovitiji svjedoci – istaknuo je Sveti Otac.

Dodao je i kako slaviti Jubilej milosrđa znači u središte osobnog života staviti ono što je svojstveno kršćanskoj vjeri – Isusa Krista, milosrdnog Boga.

Sveta godina, dakle znači živjeti milosrđe te nam je darovana kako bismo u svom životu iskusili sladak i nježan dodir Božjeg oproštenja, njegove prisutnosti i blizine, pogotovo u vrijeme najveće potrebe. Ovaj Jubilej je za Crkvu dakle povlašteno vrijeme kako bi naučila birati samo ono što je najdraže Bogu - kazao je Sveti Otac.

U srijedu je bio i spomendan svetog Ambrozija koji u teološkom spisu o Adamu, kako je Sveti Otac rekao, uzima povijest stvaranja svijeta i primjećuje da Bog svaki dan, nakon što nešto stvori: Mjesec, Sunce ili životinje – kaže: 'I vidje Bog da je dobro. Ali kad je načinio čovjeka, muškarca i ženu', Biblija kaže: 'I bijaše veoma dobro.'

- Zašto kaže: 'veoma dobro'? - upitao je Papa i odgovorio - Jer je bio jako zadovoljan stvorivši muškarca i ženu. Lijepo je to! Božja je radost opraštati; neka nas ta radost sve ispuni! Ništa nije važnije izabrati od onoga što Bog najviše voli, što znači: njegovu milost, ljubav, nježnost i njegov zagrljaj i milovanje!

Papa je naglasio i kako bi, kad bismo samo na trenutak zaboravili da je milosrđe ono što Bog najviše voli, svi naši napori biti uzaludni, jer bismo postali robovi svojih institucija i struktura.

- Osjetiti u sebi veliku radost zbog toga što nas je Isus, kao Dobri Pastir, koji nas traži jer smo se izgubili, pronašaojest cilj koji si Crkva postavlja u ovoj Svetoj godini. Time ćemo u sebi osnažiti sigurnost da milost uistinu može pridonijeti izgradnji humanijeg svijeta - poručio je Sveti Otac.

Podsjetio i kako je u korijenu zaborava milosrđa, uvijek sebeljublje.

- Potrebno je shvatiti da smo grešnici kako bismo u sebi osnažili sigurnost božanskog milosrđa. 'Gospodine, grešnik sam; grešnica: dođi sa svojim milosrđem.' To je prekrasna molitva; i laka! Molitva koju je lako izgovoriti svaki dan - preporučio je papa Franjo.

Na kraju kateheze još je jednom kazao što bi svakome htio u ovom Jubileju milosrđa.

- Želim da svatko od nas postigne iskustvo Božjega milosrđa, kako bismo bili svjedoci onoga što je Njemu najdraže. Je li naivno vjerovati da bi to moglo promijeniti svijet? Da, ljudski gledano je glupo, ali 'ludo' Božje mudrije je od ljudi i 'slabo' Božje, jače je od ljudi' - zaključio je.
 

Da biste komentirali, prijavite se.