Opća audijencija 9.9.2015. - Obitelji preuzmite inicijativu za kršćansku zajednicu, Gospodin vam pomaže

Neka obitelji preuzmu inicijativu i osjete odgovornost da svoje vrlo dragocjene darove prinesu za kršćansku zajednicu, pozvao je Sveti Otac prilikom opće audijencije u srijedu 9. rujna na Trgu svetog Petra u Vatikanu.
srijeda, 09. rujna 2015.

U svojoj je redovitoj katehezi, Sveti Otac zadržao pozornost na poveznici između obitelji i kršćanske zajednice. Nazvao je tu poveznicu naravnom „jer Crkva je jedna duhovna obitelj i svaka obitelj je Crkva u malome“.

Veliki događaji pišu se u povijesnim knjigama i tamo ostaju, ali „povijest ljudske ljubavi piše se izravno u srce Božje i to je povijest koja ostaje dovijeka“, rekao je Papa. „Obitelj je nezamjenjiva, neizbrisiva u ovoj povijesti, u povijesti punog života koja će završiti u kontemplaciji Boga za cijelu vječnost u nebu, a započinje u obitelji“, rekao je papa Franjo.

Slično je i sin Božji, „rođen u jednoj obitelji i tamo je u njoj naučio svijet. Jedna dionica, nekoliko kuća, malo mjesto koje ne vrijedi mnogo, a ipak, živeći trideset godina ovo iskustvo, Isus je prihvatio ljudsku stvarnost, prihvaćajući ju u svoje zajedništvo s Ocem i svoje apostolsko poslanje“, pojasnio je Sveti Otac. Tako je, kad je započeo svoje javno djelovanje „Isus oblikovao oko sebe jednu zajednicu tj. 'saziv osoba'. Ovo je značenje riječi Crkva“, rekao je Papa.

„U evanđeljima, zajednica Isusova ima oblik obitelji i to obitelji koja prihvaća, ugošćuje, koja nije sekta koja zatvara, koja isključuje. Tamo pronalazimo Petra i Ivana, ali i onoga tko je gladan, žedan, onog tko je stranac, koji je progonjen, grešnicu, farizeje, carinika, mnoštvo“, podsjetio je papa Franjo dodajući: „To je vrlo snažna lekcija za Crkvu, a sami učenici su izabrani da bi vodili brigu o ovoj zajednici, ovoj obitelji Božjih gostiju.

Kako bi ova stvarnost Isusove zajednice bila živa u današnjici, nužno je oživjeti poveznicu između obitelji i kršćanske zajednice, nastavio je Sveti Otac.

„Možemo reći da su obitelj i župa dva mjesta na kojima se ostvaruje ova zajednica ljubavi koja pronalazi svoj konačni izvor u samom Bogu“, rekao je Papa i dodao: „To je Crkva prema evanđelju … kuća koja prihvaća, otvorenih vrata, uvijek! Crkve, župe, institucije, zatvorenih vrata ne bi se smjele zvati Crkve, nego muzeji.“

Danas, ovo je vrlo značajan savez, središte, protiv ideoloških, financijskih, političkih centara moći, rekao je Papa. „Naša nada je u tim središtima koja su kadra evanđelizirati, koja su bogata ljudskom toplinom i koja su utemeljena na solidarnosti i sudjelovanju, također na međusobnom opraštanju“, rekao je Papa zaključujući:  „Ojačati poveznicu između obitelji i kršćanske zajednice danas je vrlo hitno. Doista, treba nam velikodušna vjera da bismo pronašli inteligenciju i hrabrost da obnovimo ovaj savez.“

Sveti je Otac primijetio kako se ponekad obitelji 'povlače nazad', govore da 'nisu na visini toga', govore da su ugroženi, siromašni, da nisu sposobni, imaju problema, nemaju snage…

„To može biti istinito, ali nitko nije dostojan, nitko nije na visini, nitko nema dovoljno snage. Bez milosti ne možemo činiti ništa. Sve nam je to dano besplatno“, naglasio je Papa hrabreći: „Gospodin nikad ne dolazi u neku novu obitelj, a da ne učini čudo.“ Podsjećajući na čudo na svadbi u Kani Papa je istaknuo: „Gospodin će, ako se stavimo u njegove ruke, dati da učinimo čuda, čuda svakoga dana.“

Naravno, kršćanska zajednica treba dati svoj dio, smatra papa Franjo. „Na primjer, tražiti da se nadiđe davanje samo smjernica, nego da se radije potiče međusobni dijalog, upoznavanje i poštovanje“, rekao je.

Neka obitelji preuzmu inicijativu i osjete odgovornost da svoje vrlo dragocjene darove prinesu za zajednicu. Svi moramo biti svjesni: kršćanska se vjera igra na otvorenom polju života koji se dijeli sa svima. Obitelj i župa trebaju učiniti čudo života za cijelo društvo“, zaključio je Sveti Otac.

U Kani je bila i majka Isusova, majka dobrog savjeta, stoga je Papa pozvao da i mi slušamo njezine riječi: „Učinite ono što vam kaže.“

„Drage obitelji, drage župne zajednice, dajmo se nadahnuti ovom Majkom, činimo sve ono što nam Isus ima reći i naći ćemo se pred čudom svakoga života“, zaključio je na kraju kateheze Sveti Otac.

 

Da biste komentirali, prijavite se.