Regina Coeli 18.05.2014.

Pogledajte snimku molitve pape Franje Kraljici neba iz Vatikana na Laudato internetskoj televiziji, uz hrvatski prijevod.
nedjelja, 18. svibnja 2014.

Pogledajte snimku molitve pape Franje Kraljici neba iz Vatikana na Laudato internetskoj televiziji uz prijevod Mirjane Anđić.

Papin nagovor uz molitvu Kraljice neba

Sedmorica u đakonsku službu nisu izabrani zbog toga što su stručnjaci u tom poslu, nego zbog toga što su časni ljudi; na dobru glasu te su puni Duha Svetoga i mudrosti! – kazao je Sveti Otac pred više od 50 tisuća okupljenih vjernika, s prozora Apostolske palače u nagovoru prije molitve Kraljice neba. Iz Djela apostolskih možemo vidjeti kako je i u počecima Crkve bilo napetosti i neslaganja. U životu sukobi postoje, ali je važno kako se s njima suočavamo – kazao je Sveti Otac.
Do toga je trenutka, jedinstvo kršćanske zajednice proizlazilo iz okolnosti što su svi vjernici potjecali iz jednog naroda i jedne kulture – one židovske. No, kada se kršćanstvo – po volji Isusovoj upućeno svim narodima – otvorilo grčkoj kulturi; to jedinstvo i zajedništvo bili su izloženi i prvim poteškoćama. U tom trenutku izbija val nezadovoljstva, pritužbi, počinju kružiti glasovi o pristranosti i nejednakosti. To se također događa i u našim župama, jel' tako? – upitao je Papa.
Našavši se pred tim problemom apostoli sazivaju sastanak na kojemu sudjeluju i učenici. Zajednički raspravljaju o problemu – svi zajedno – naglasio je Papa. Problemi se zapravo ne rješavaju pretvaranjem da ih nema. Lijepo je ovo sučeljavanje pastira i vjernika. Tako se dakle dolazi do podjele dužnosti.
Apostoli daju prijedlog koji svi prihvaćaju: oni će se posvetiti molitvi i službi Riječi, dok će sedam muževa, đakona, biti zauzeti posluživanjem siromaha i obespravljenih. Ova Sedmorica nisu izabrani zbog toga što su stručnjaci u tom poslu, nego zbog toga što su časni ljudi; što imaju dobar glas; puni su Duha Svetoga i mudrosti! – kazao je Sveti Otac – i u svoju službu su uvedeni polaganjem ruku od strane apostola. I tako od nezadovoljstva i žalopojki, od onih glasova o pristranosti i nejednakosti, dolazi se do rješenja. Sučeljavajući se, raspravljajući i moleći. Tako se u Crkvi rješavaju problemi. Sučeljavajući se, raspravljajući i moleći – ponovio je papa Franjo – sigurni da nas ogovaranje, zavist i ljubomora neće moći nikada dovesti do sloge, sklada i mira.
Bio je tamo prisutan i Duh Sveti, kako bi okrunio ovaj sporazum, što nam daje razumjeti da kada vodstvo prepustimo Duhu Svetom, on nas dovodi do sklada, do jedinstva i do međusobnoga poštivanja različitih darova i talenata. Jeste li razumjeli? Nema ogovaranja, nema zavisti, nema ljubomore! Jeste li to razumjeli? – ponovno je naglasio Sveti Otac. Neka nam Djevica Marija pomogne da Duhu Svetom budemo poučljivi; da se uzmognemo međusobno poštivati i uvijek sve dublje ulaziti u Božju ljubav držeći srce otvoreno potrebama braće.
Nakon molitve Kraljice Neba, Sveti je Otac podsjetio na velike poplave na Balkanu, posebno istaknuvši one na području Srbije i Bosne… Dok žrtve nesreće povjeravam Gospodinu, želim iskazati svoju osobnu blizinu svima onima koji proživljavaju ove sate tjeskobe i nevolje. Papa je zatim nazočne potaknuo na molitvu Gospi, za nastradale, predmoleći jednu Zdravo Mariju.
Jučer je u Rrumunjskoj – nastavio je Sveti Otac – blaženim proglašen biskup Anton Durković, mučenik vjere. Revni i hrabri pastir, progonjen od strane komunističkoga rumunjskog režima i koji je 1951. godine umro u zatvoru, od gladi i žeđi. Zajedno s rumunjskim vjernicima zahvalimo Gospodinu za ovu beatifikaciju! Papa je zatim pozdravio različite skupine, obitelji, udruge i škole pristigle iz raznih dijelova Italije i Europe, te je mnoštvo otpustio svojim uobičajenim pozdravom. (IKA)

Glazbena podloga:
„Kraljice neba“ – Davor Terzić (Marija fest Molve 2013.)
molitva/Davor Terzić/Olja Dešić
 

Da biste komentirali, prijavite se.