Hrvatsko katoličko sveučilište domaćin Druge europske konferencije Formacija i prevencija

Tema konferencije je 'Moć kao služenje'
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: IKA četvrtak, 19. rujna 2019. u 10:53

Hrvatsko katoličko sveučilište bit će domaćin Druge europske konferencije Formacija i prevencija – Moć kao služenje, koja će se održati od 19. do 22. rujna, piše IKA.

Cilj Druge europske konferencije Formacija i prevencija – Moć kao služenje je promišljanje o razumijevanju moći kao služenja u Katoličkoj Crkvi, načinima suočavanja sa zloupotrebom moći u Crkvi kao i o načinima njegovanja duha autoriteta življenog u radosnom služenju. Važna zadaća Konferencije je i istaknuti važnost početne i trajne ljudske formacije klerika, redovnika i redovnica kako bi bili sposobniji u svojemu radu slijediti primjer Isusa Krista te poruku Radosne vijesti.

U četverodnevnom programu sudjelovat će stručnjaci laici, biskupi, svećenici, redovnici i redovnice, rektori bogoslovija iz više europskih zemalja, a predavanja će održati s područja trajne formacije katoličkih odgojitelja i srodnih tema pa će svoj doprinos Konferenciji tako dati doc. dr. sc. Silvana Fužinato s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, mons. Marek Forgáč, pomoćni biskup u Košicama u Slovačkoj, prof. dr. sc. Stefano Guarinelli s Teološkog fakulteta Sjeverne Italije i Escuela de Formadores u Salamanci, prof. Stefano Lassi, psihijatar s Teološkog fakulteta Središnje Italije, prof. dr. sc. Gordana Buljan-Flander iz  Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, dr. sc. Boris Vidović s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, dr. sc. Sanda Smoljo s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. sc. Hans Zollner s Instituta za psihologiju Papinskog sveučilišta Gregoriana i direktor Centra za zaštitu djece na Papinskom sveučilištu Gregoriana te Papinske komisije za zaštitu maloljetnika, dr. sc. s. Teodora Shulak iz Ukrajine, dr. sc. s. Anneliese Herzig iz Austrije te prof. dr. sc. Ante Vučković s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Prijave za sudjelovanje na Konferenciji traju do 13. rujna. uz registraciju na stranici unicath.hr/formationzagreb2019, a otvorenje Konferencije i prva dva predavanja pozvanih predavača otvorena je i slobodna za vjeroučitelje, svećenike, redovnike i redovnice te laike zainteresirane za temu o početnoj i trajnoj formaciji kao i za sve one koji su u formacijskim i odgojnim kućama, uz prethodnu najavu na e-mail: formationzagreb2019@unicath.hr.

Ova Konferencija nastavak je na Prvu europsku konferencije Formacija i prevencija koja je održana 2017. godine u Firenci, a na kojoj je bilo govora o brizi i pažnji usmjerenoj na dobrobit maloljetnih i ranjivih odraslih osoba koje su pretrpjele spolno zlostavljanje od strane članova Katoličke Crkve.