Izdvojeno

 • Sukobi u obitelji

  Vještina rješavanja konflikata od velike je važnosti za dobro psihičko zdravlje osoba. To se najbolje vidi u djetinjstvu, piše Laudatova kolumnistica Martina Šimunić. U svađama s bratom ili sestrom dijete ispituje svoje sposobnosti i pokušava dosegnuti neke ciljeve i granice, rješava probleme i postaje jače, uči kako dokazati svoju ideju i kako je braniti, ali također uči prihvaćati poraz. Napominje i da osobe koje su sposobne nositi se s konfliktima aktiviraju i svoju duhovnu dimenziju jer znaju prepustiti Gospodinu svoje putove, uzdati se u njega i njegovo vodstvo.

  "Ovu kolumnu želim posvetiti sukobima u obitelji, ali tema sukoba dočekala me je u osobitom trenutku za hrvatski narod. Generali su slobodni. Suze radosnice i zahvala Bogu. Nema Hrvata koji neće osjetiti ponos, olakšanje i oduševljenje za novi početak. I malena djeca osjećaju radost. Njihova spoznajna razina ne može razumijeti važnost događaja, ali njihov duh se raduje jednako kao i duh njihovih roditelja. Nakon izricanja presude samo sam rekla «Generali su slobodni», a moja šestogodišnja djevojčica koja je sve promatrala mirno i dostojanstveno odjednom, kao iz vedra neba, viknula «Yes. Daj pet»."

  Šimunić dodaje kako je unatoč zanosu ipak odlučila obraditi temu sukoba jer je ovo prilika pokazati kako se mnogi sukobi u životu mogu uspješno riješiti te da su sukobi uvijek prilika i izazov za rast i napredak. "Oni su prilika i za učenje o molitvi i vjeri o kojoj ćemo na osobit način razmišljati kroz cijelu crkvenu godinu."

  Izvor: Laudato

  Objavljeno: 17.11.2012.  
  Indietro