Dan Družbe sestara Služavki Maloga Isusa u Slavonskom Brodu

'Vi, drage sestre, unosite u ovaj svijet novo svjetlo, novu nadu, podižete duh i snagu osobito malenih, jednostavnih ljudi.'
Autor: Brankica Lukačević/Laudato/M.P. Photo: Brankica Lukačević nedjelja, 27. kolovoza 2017. u 20:09

Dan družbe Služavki Maloga Isusa okupio je subotu, 26. kolovoza u Slavonskom Brodu,  rodnom gradu utemeljitelja te družbe sluge Božjega Josipa Stadlera blizu 150 redovnica iz sve triju provincija; Splitske, Sarajevske i Zagrebačke.
 
Okupile su se i ovogodišnje slavljenice redovničkoga zavjetovanja i jubileja; njih 23 koje slave 50 godina i tri koje slave 25 godina redovničkih zavjeta.
 
Susret, koji je za Služavke Maloga Isusa bio hodočašće na 'Stadlerove izvore'  započeo je molitveno-meditativnim programom na kojem se promišljalo o krjepostima, koje su resile njihova utemeljitelja: o njegovoj djelotvornoj ljubavi, ustrajnoj nadi, poniznosti, vedrom duhu, zahvalnom srcu, čvrstoj molitvi i djetinjem pouzdanju u Boga.
 
Pozdravnu riječ na početku mise uputio je domaći župnik i dekan Ivan Lenić te posebno čestitao jubilarkama njihove zlatne i srebrene jubileje.
 
Svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera posvećenoj Gospi Brze Pomoći, uz župnika Lenića te petoricu domaćih svećenika predvodio je đakovačko osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.
 
On je  u svojoj homiliji je naglasio kako slaveći dan svoje družbe sestre ispovijedaju da je svaki čovjek Božja ideja i zamisao, neponovljiv, originalan, važan i dragocjen u Božjim očima te da u osobnoj povijesti njihova utemeljitelja Joispa Stadlera prepoznajemo kako Bog unaprijed pripravlja svaku pojedinu osobu za njezinu službu.
 
- Zbog svoga osobnog iskustva Stadler je imao poseban osjećaj za siročad, srarije i nemoćne te je zato osnivao sirotišta i ubožišta., a uporište i sigurnost tražio u molitvi i predanju Bogu - rekao je među ostalim nadbiskup Hranić.
 
Zahvalio je sestrama što su i one nastavile  djelovanje svoga utemeljitelja te služe Malome Isusu u najpotrebnijima. Svjestan kako se redovnički zavjeti ne mogu služiti bez potpune uronjenosti u Bogu i predanja Njemu ohrabrio je redovnice i na kraju im zahvalio.
 
- Hvala vam, drage sestre, što prihvaćanjem redovničkih zavjeta i svojim redovničkim životom unosite novu logiku u ovaj svijet te predstavljate alternativu svijetu moći, uspjeha, glamura, užitka, estrade, šminke, dizajna, maske, bježanja od sebe – rekao je mons. Hranić.
 
Naglasio je kako sestre zahtjevnošću svoga redovničkog života u poniznosti, skromnosti i poslušnosti djevičanstvu predstavljaju doista zdravu alternativu svijetu u kojemu se gleda i traži vlastita komotnost.
 
- Hrabrim odabirom redovničkih zavjeta, svojim redovničkim darivanjem bližnjima, služenjem i žrtvom bez traženja uzvrata, spremnost izdržati i trpjeti poput Maloga Isusa, koji se s neba spušta malome čovjeku da mu potvrdi njegovu vrijednost i dostojanstvo, i otkrivajući i prepoznajući iza lica svakoga čovjeka Maloga Isusa, koji je potreban ljudske ljubavi, vi, drage sestre, unosite u ovaj svijet novo svjetlo, novu nadu, podižete duh i snagu osobito malenih, jednostavnih ljudi. Svojim stilom života izgonite zloduh egoizma, sebičnosti, samodostatnosti – rekao je mons. Hranić.
 
Na prijedlog redovnica nadbiskup Hranić za tu je prigodu nosio biskupski štap, koji je Stadler u svoje vrijeme, a u znak zahvale za dobru suradnju i pomoć darivao tadašnjem đakovačkom biskupu Josipu Juraju Strossmayeru.

Tijekom mise redovnice su zajedno obnovile svoje redovničke zavjete. Nakon molitve za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim vrhovna glavarica družbe s. Radoslava Radek otvorila je na kraju mise ''Stadlerovu godinu'' za sljedeću godinu – 175 godina njegova rođenja, 150 godina svećeničkoga ređenja, te 100 godina smrti.
 
Ona je zahvalila nadbiskupu Hraniću na ohrabrujućim i poticajnim riječima, župniku Leniću na otvorenosti, suradnji i gostoljubivosti te ostalim nazočnim svećenicima, redovnicama i vjernicima na zajedništvu u tom velikom slavlju.
 
One su u popodnevnim satima pohodile spomen obilježje Sluge Božjeg na Stadlerovom trgu, u blizini mjesta njegove rodne kuće, franjevačku crkvu Presvetog Trojstva u koju je Stadler također rado odlazio. Pohodile su i grobove njegovih roditelja kao i pokojnih sestara na brodskom groblju.
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.