Domagoj Lacković proslavio mladu misu

'Želim vas sve povesti u raj',rekao je mladomisnik
Autor: djos.hr/Laudato/J.B. Photo: djos.hr utorak, 04. srpnja 2017. u 10:13
Ovogodišnji mladomisnik Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Domagoj Lacković proslavio je u nedjelju, 2. srpnja u svojoj župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu svoju mladu misu pod geslom 'Krist treba da raste, a ja da se umanjujem!'  (usp. Iv 3,30).

Slavlje je započelo u njegovu roditeljskom domu u ulici Ivana pl. Zajca roditeljskim blagoslovom. Dirljivim riječima obratio se mladomisniku njegov župnik Ivan Lenić, dekan. Naglasivši da su roditelji prvi odgojitelji duhovnih zvanja zahvalio je mladomisnikovim roditeljima što su sve ono blago koje su oni primili predali mladomisniku. Mladomisniku je poželio da hrabro ide u veliku i izazovnu avanturu Kristova svećenika trezveno i radosno, predano i beskompromisno, sigurno praćen pogledom i blagoslovom svojim roditelja, te tolikih drugih.

Uz pjesmu brojni su vjernici u procesiji kroz središnju ulicu grada dopratili mladomisnika do pastoralnog centra, gdje je u Gospinom dvorištu započelo slavlje  mlade mise. Srdačnu dobrodošlicu uime župljana izrazila mu je Katica Sedmak. Uz mladomisnika suslavili su domaći župnik preč. Ivan Lenić, generalni vikar mons. Ivan Ćurić, duhovnik Sjemeništa u Đakovu mons. Karlo Višaticki, domaći franjevci i ostali svećenici, te još trojica ovogodišnjih mladomisnika Đakovačko-osječke nadbiskupije. Propovijedao je vlč. Ivan Živić, župnik u Gunji, gdje je mladomisnik Lacković bio na đakonskom praktikumu. K tome ga s mladomisnikom veže župa Sikirevci iz koje je rodom, a i mladomisnik je u njoj odrastao. Govoreći o daru života propovjednik je ustvrdio kako je najveći Božji dar čovjeku život i on ima neprocjenjivu vrijednost, te ničime radi njega Bogu ne možemo uzvratiti.

- Imamo velike mogućnosti po daru života. Isus nam poručuje da je došao da život imamo i to u izobilju. On jedini našem životu može dati onaj unutarnji život u izobilju, jedini On može dati ispunjeni život,  učiniti život ukusnim i za nas same i za druge oko nas, ustvrdio je vlč. Živić.
Pojašnjavajući mladomisnikovo geslo 'Krist treba da raste, a ja da se umanjujem', naglasio je kako ono već dovoljno govori kakav treba biti svećenik.

- Veliki sv. Augustin zapisao je da je osnovni element učenja i ćudoređa Isusa Krista poniznost. I ovo geslo našeg mladomisnika sve nas poziva da u životu budemo ponizni. Isus će u našem životu rasti, ako ga uzmemo ozbiljno, ako na njega računamo svakodnevno, ako se s njim susrećemo u sabranoj i ustrajnoj molitvi, ako ga ljubimo kao svoje najveće dobro i ako ljubimo ljude poradi njega, naglasio je propovjednik te još istaknuo da je svećenička služba ne zbog čovjeka koji je svećenik, nego zbog Boga koji se upustio u avanturu da djeluje, čini preko čovjeka kojega je odabrao, ma koliko on bio slab i grješan.

- Želim vas sve povesti u raj, uskliknuo je u svojoj zahvali na kraju mise mladomisnik, kojemu je radost toga dana bila tako prepoznatljiva po osmijehu koji nije silazio s njegova lica. Naglasivši da je poslanje svećenika u biti, činiti ono što bi sam Bog činio, zahvalio je Gospodinu na daru svoga svećeništva, svima koji su ga molitvom doveli do oltara, napose svojim roditeljima Darku i Draženki, braći Dominiku i Vinku, s Klari i ostaloj rodbini, te župnoj zajednici zamolivši sve da ga i dalje svojim molitvama prate u svećeničkom poslanju.

Vlč. Domagoj na svoju prvu svećeničku službu kao župni vikar obavljati u župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku.

 
Da biste komentirali, prijavite se.