Kardinal Puljić i biskup Komarica na godišnjem susretu svoje generacije u Đakovu

usret je okupio 35 članova generacije: 23 svećenika, među kojima kardinal Puljić i banjolučki biskup Franjo Komarica, te 12-oricu koji su krenuli svjetovnim putem.
Autor: djos.hr/Laudato/D.T. Photo: djos.hr srijeda, 23. kolovoza 2017. u 16:23
U utorak 22. kolovoza u Đakovu održao se susret generacije koja je maturirala 1965. godine u dječačkim sjemeništima na zagrebačkoj Šalati, u Subotici i Đakovu. Susret je okupio 35 članova generacije: 23 svećenika, među kojima kardinal Puljić i banjolučki biskup Franjo Komarica, te 12-oricu koji su krenuli svjetovnim putem.
 
Tom prigodom kardinal Puljić predvodio je u đakovačkoj prvostolnici večernje misno slavlje. Osim biskupa Komarice i svećenika generacije, suslavili su nadbiskup đakovačko-osječki u miru Marin Srakić, generalni vikar Ivan Ćurić te nekolicina svećenika koji djeluju u Đakovu.  Prije početka misnog slavlja okupljene je pozdravio mons. Luka Strgar, jedan od članova generacije, podsjetivši kako je 4. rujna 1961. u Zagreb u dječačko sjemenište na Šalatu u prvi razred došlo više od 140 đaka s područja bivše države. Njih tridesetak bilo je iz tada Đakovačke i Srijemske biskupije. Svima je poželio dobrodošlicu u Đakovo te predstavio vjernicima članove svoje generacije.
 
Na početku homilije kardinal Puljić izrazio je radost što može govoriti u đakovačkoj katedrali, u kojoj je prije 47 godina zaređen za svećenika. Podsjetio je kako se ovoga dana slavi Blažena Djevica Marija Kraljica, koja je kraljica postala svojom službom.
 
- Lijepo kažu duhovni pisci – Bogu služiti je kraljevati, a čuli smo i danas kako je ona rekla: Evo službenice Gospodnje. Tu je počelo njezino kraljevstvo - kada je prihvatila Božju Riječ, kada se Božja Riječ u njoj utjelovila, kada je tu Božju Riječ rodila, kada je cijeli život na zemlji živjela za tu Božju Riječ, a nakon uzašašća na nebo nastavila voditi svoju djecu, kako bi ta Riječ zaživjela u nama. Zato, kada je danas molimo kao Kraljicu, zapravo želimo prepoznati da smo njezina djeca -kazao je kardinal Puljić.
 
Rekavši kako danas nitko ne voli riječ ''služiti'', ustvrdio je kako se može reći da danas sve češće robujemo, a ne služimo, dok biti Marijino dijete znači postići nutarnju slobodu, ne robovati. Sliku današnjega svijeta potom je prikazao koristeći tekst Georga Carlina, ponovivši kako je ovo vrijeme visokih zgrada, a niskog karaktera, vrijeme širokih auto-cesta, a uskih gledišta, vrijeme kada smo naučili kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo... Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, ali uživamo manje. Ovo je vrijeme velikih kuća, a malih obitelji; imamo više akademskih titula, ali manje razboritosti; više znanja, a manje mudrosti; više stručnjaka, a nikad više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja...
 
- Uvećali smo bogatstva, ali umanjili vrednote; putovali smo na Mjesec, ali ne možemo otići do prvog susjeda; osvojili smo prostranstva svemira, ali ne i naših duša. Ovo je vrijeme kada čistimo prirodu, ali onečišćujemo dušu; razbili smo atom, ali ne i naše predrasude; pišemo više, ali učimo manje. Veće su plaće, a manji moral i etika; planiramo više, ali postižemo manje. Naučili smo žuriti, ali ne i čekati; sve je manje financijskih problema u braku, a sve više razvoda; sve je više uređenih kuća, a razorenih obitelji. Ovo je vrijeme kada je sve u izlogu, a ništa u skladištu; vrijeme kada se govori o svjetskom miru, ali se u kućama vode ratovi; vrijeme kada puno govorimo, a ljubimo rijetko i mrzimo često – rekao je.
 
Okupljenima u katedrali kardinal je naglasio kako je sve ovo izrečeno da se uvidi koliko je potrebno napraviti korekciju života.
 
- Ta Božja Riječ koju je Marija prihvatila korekcija je našeg života. Toliko puta čujemo Božju Riječ, ali dokle god ona ne siđe u srce, ona nas ne pokreće. Zato smo često anemični kršćani jer ne znamo poput Marije reći  - Evo me! Češće ćemo kukati na stanje koje proživljavamo, a premalo učiniti da svoje kršćanstvo utkamo u tu javnost. Zato danas Mariju Kraljicu molimo: Daj, kraljuj našim srcima, da i mi budemo Božji, da budemo prepoznatljivi kao tvoja djeca, da istinski znamo živjeti i svjedočiti slijedeći Isusa Krista - zaključio je u homiliji kardinal Puljić.
 
Drugi dan susreta započeo je misnim slavljem u kapeli Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, koje je predvodio biskup Komarica, a nastavljen je izletom u Kopački rit. 

 
Da biste komentirali, prijavite se.