Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja proslavljeno u Berku

Srpski agresori su 96 Berčana zatočili od listopada 1991. godine. Nakon tri i pol mjeseca zatočeništva 56 ih se nije vratilo živo. Brojne su žene bile silovane.
Autor: IKA/Laudato/D.T. Photo: IKA srijeda, 30. kolovoza 2017. u 10:32
Župa Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Berku u Otočkom dekanatu Đakovačko-osječke nadbiskupije, proslavila je u utorak crkveni god. Središnje misno slavlje u istoimenoj obnovljenoj crkvi, koja je 1991. godine u Domovinskom obrambenom ratu opustošena, devastirana i pretvorena u disco bar i gostionicu, a prije petnaestak dana je dobila i novi strop, predvodio je župnik župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima mons. Tadija Pranjić. Koncelebrirala su sedmorica svećenika, među kojima i dekan Otočkoga dekanata Antun Knežević, bivši berački župnik Ladislav Dorti domaći župnik Krešimir Aračić. 
 
U homiliji je predvoditelj misnoga slavlja istaknuo kako je u povijesti Katoličke Crkve Ivan Krstitelj od svih zaslužio najveće poštovanje i štovanje, jer je do posljednjega trenutka ostao dosljedan štiteći istinu iznad svih istina, istinu koja se zove Isus Krist.
 
- Pored svih tuga i tragedija koje ste proživjeli, pored svih suza koje ste isplakali, a znam da ste ih isplakali, jer sam mnoge od vaših ispratio. Danas budite radosni jer ste živjeli za istinu, jer živite za Boga, jer vjerujete Ivanu Krstitelju da je Isus zaista Bog i Spasitelj i da u svom srcu i duši ne nosite nikakvu sumnju. Kao što su vaši i naši sinovi dali svoje živote za istinu koja se zove Domovina, jer je to nešto časno i pošteno, tako je i Ivan Krstitelj dao svoj život za Isusa Krista i zato je zaslužio najveće poštovanje u Katoličkoj Crkvi ispred svih svetaca, uz dužno poštovanje svima koji su kasnije svojim životom nasljedovali Isusa Krista - rekao je mons. Pranjić.
 
Također, poručio je Berčanima, koji će se 2. rujna, prisjetiti kako su morali napustiti svoje domove, ali isto tako su se i vratili i obnovili domove, crkvu, školu, itd., da budu ponosni što su katolici i što su Hrvati. Pjevanje je predvodio Mješoviti pjevački zbor ''Sv. Cecilija'' župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima s voditeljicom i orguljašicom profesoricom Dubravkom Vukovarac. U Domovinskom obrambenom ratu, 56 Berčana Hrvata je bilo žrtvom ratnog zločina kojega su, a prema svjedočenjima preživjelih svjedoka, počinili domaći Srbi i crnogorski četnici. Srpski agresori su 96 Berčana zatočili od listopada 1991. godine. Nakon tri i pol mjeseca zatočeništva 56 ih se nije vratilo živo. Brojne su žene bile silovane. 
Da biste komentirali, prijavite se.