Tradicionalni koncert u čast sv. Celije u Slavonskom Brodu

Posebne gošće te večeri bile su s. milosrdnice iz Đakova na čelu sa. S. Finkom Tomas, zamjenicom časne majke, koja je Brođanima predstavila rad i djelovanje svoje družbe
Autor: B. Lukačević/Laudato/D.T. nedjelja, 19. studenog 2017. u 18:07
U župnoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina u slavonskobrodskom naselju Budainka održan je u subotu 18. studenog tradicionalni koncert u čast sv. Celije, zaštitnice crkvenih pjevača. Kako se ove godine slavi 50. obljetnica prvog dokumenta Drugog vatikanskog sabora pod naslovom Sakrosantum Koncilijum - prvi crkveni dokument o liturgiji i liturgijskoj glazbi, to je ujedno bila i tema koncerta.
 
Svojim nastupom s po jednom pjesmom zborovi, koje u župi vodi s. Ankica Tomas oduševili su svoje župljane, koji su crkvu ispunili do zadnjeg mjesta.  Da i djeca znaju prepoznati istinsku umjetnost i važnost sudjelovanja u liturgijskom pjevanju pokazali su svojim nastupom oni najmlađi članovi Zlatne harfe koji su s pjesmom ''Ti si moje sve'', nastupili prvi. Među njima je svoj talent pokazala i mala Lorena Delač odsviravši na saksofonu ''Kakav prijatelj je Isus''.  Biser te župe, zasigurno je i zbor dječaka, koji je osnovala s. Ankica prije dvanaest godina, a oni su s pjesmom ''Slavim te, Oče, sveti'', oduševili publiku. Kako župa ima i Školu sviranje posebno talentirani među dječacima; Luka Zeba, Luka Tolić, Ivan Gregurić i Joisp Gregurić odsvirali su po jednu skladbu.  Da se s. Ankica brine da u crkvenom pjevanju budu svi uzraste djece i mladih bilo je očito kada je nastupio zbor mladih ''Magnifikat'', koje je također ona osnovala. 
 
U zboru su uključene djevojke os 7. razreda osnovne i 2. razreda srednje škole. Crkveni dokument  Sakrosantum Koncilijum naglašava da je od velike važnosti za liturgiju instrument orgulja, jer svojom sposobnošću diže srca Gospodinu i savršeno podržava pjesmu zborova i puka. Pokazali su to odsviravši na njima mladi aktivni liturgijski pjevači Mateo Barišić i Ivana Vučemil. Da dobra liturgija dopušta glazbu visoke razine, kako kaže spomenuti dokument, pokazao je svojim nastupim Mješoviti zbor, koji ne samo da pjeva na misi, nego i pjeva misu.  Na koncertu su pjevali himnu sv. Ceciliji – Miroslava Martinjaka i pjesmu Velik je Gospodin koju je napisala s. Lujza Kozinović – milosrdnica.
 
Posebne gošće te večeri bile su Milosrdne sestre Sv. Križa iz Đakaova, na čelu sa. S. Finkom Tomas, zamjenicom časne majke, koja je Brođanima predstavila rad i djelovanje svoje družbe, koja ove godine proslavlja 150 godina prisutnosti na hrvatskom tlu, napose u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.  Zahvalila je svojim sestrama, koje u toj župi djeluju od samog njezinog osnivanja. Kako je za nekoliko dana imendan njihova župnika vlč. Andrije Djakovića čestitali su mu otpjevaši jednu pjesmu zahvale za sve što čini za tu župnu zajednicu. Šećer na kraju bio je nastup male balerine Ive Tomić, koja je sve odušeila svojim nastupom, a gromoglasni pljesak bio joj je najveća nagrada za njezin talent i trud.  
 
Da biste komentirali, prijavite se.