Obilježena obljetnica beatifikacije bl. Miroslava Bulešića

Obilježavanje spomena četvrte obljetnica beatifikacije bl. Miroslava Bulešića proslavljeno je 28. rujna u Puli.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA petak, 29. rujna 2017. u 12:47

Obljetnica je proslavljena središnjim svečanim misnim slavljem koje je predvodio umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan u zajedništvu s dvadesetak svećenika Pulskoga dekanata.

Biskup je na početku homilije podsjetio na velebni događaj beatifikacije našega najmlađega blaženika 28. rujna 2013. godine, te povezao okupljanja prvih kršćana na slavlje euharistije na grobovima mučenika i naša današnja okupljanja u raznim prigodama vezanim uz život i djelo Božjih ugodnika. To se događa jer su ti svijetli primjeri privlačni ljudima svakoga vremena. A znamo i zašto, pojasnio je propovjednik. Kao što su vrhunski i sportaši privlačni, osobito mladima, koji se onda lako i spremno zagriju i oduševe za pojedinu sportsku disciplinu, tako je i heroizam mučenika od početaka Crkve bio i ostao privlačan, zadivljujući, te poziva na nasljedovanje. Znamo da kršćansko mučeništvo nije nikakav fanatizam, nego je ono nasljedovanje Isusa Krista, ono je upravo plod ljubavi i vjernosti prema Kristu i braći. Kada je netko, kao što je to bio naš blaženik, suočen sa sistemom koji se može opisati kao „laž, mržnja i nasilje", te iz takve životne situacije oporučno napiše „Moja je osveta oprost", ili kad uslijed prijetnji za sam život izjavi „Ako me ubiju, ubit će me za Boga i vjeru" (zapis iz Kanfanara 1946. ), ili se pred nasilnicima ispriječi ispred svetohraništa, riječima: „Naprijed možete samo preko mene mrtvoga" (Buzet 1947.) -onda to nije pitanje fanatizma nego stav ljubavi, strpljivosti, opraštanja ali i dosljednosti, hrabrosti, spremnosti na sve; sve u skladu s Isusovom riječju: "Veće Ljubavi nitko nema od ove, da tko život svoj položi za svoje prijatelje"(Iv 15,13).

Propovjednik je u nastavku usporedio bl. Miroslava Bulešića i sv. Leopolda Bogdana Mandića, čiji su zemni ostaci nedavno pohodili naše krajeve, te istaknuo kako ta dva Božja ugodnika, premda su bila tako različita vanjštinom, veže niz zajedničkih značajki, veličina duha, vjera, izgaranje za brata čovjeka. Veže ih, kao što je to prigodno o obilježavanju 50. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića uspoređujući njega i bl. kardinala Stepinca rekao kardinal Kuharić - "Ista vjera, isti duh."

Spominjući riječi koje sv. Pavao piše Timoteju, "Spominji se Isusa Krista", propovjednik je rekao "kao da su pisane našem bl. Miroslavu. "Za nj se ja zlopatim u okovima", piše sv. Pavao, i bl. Miroslav je bio proglašavan narodnim neprijateljem, ali unatoč svemu tome Riječ Božja se i dalje širi. Sv. Pavao spominje kršćaninovu, dakle i svoju, sudbinsku povezanost s Kristom: s njim su-umrijeti u krštenju, s njim su-živjeti, s njim i su-kraljevati; jedinstvo je to koje se u našem životu ostvaruje po vjeri, molitvi i sakramentima. To je jedinstvo s Kristom blaženi Miroslav duboko i intenzivno živio. Tome u prilog naveo je svjedočanstvo mons. Jakoba Ukmara, djelitelja krizme u Lanišću toga kobnog dana u kolovozu 1947., o tome s kojom je pobožnošću Bulešić služio misu na oltaru Presvetog Srca Isusova, i nakon mise u dubokoj sabranosti molio - tek 15 minuta prije nego će podnijeti mučeništvo.


 

Da biste komentirali, prijavite se.