Završio je znanstveni simpozij o sv. Nikoli Taveliću

Ovaj znanstveni simpoziji održat će se sljedeće godine, a tema će biti veliki franjevački svetac i teolog sv. Bonaventura.
Autor: fra Ivan Penava/Laudato/M.P. Photo: fra Ivan Penava nedjelja, 22. listopada 2017. u 13:30

U prostorijama gradske knjižnice Jurja Šizgorića u Šibeniku 20. i 21. listopada održavao se četvrti međunarodni znanstveni skup "Franjevački velikani" o sv. Nikoli Taveliću.
 
Prvi dio znanstvenih izlaganja obuhvaćao je prostor i vrijeme u kojem je živio sv. Nikola Tavelić. Dr. sc. Daniel Patafta s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu u svojem izlaganju progovorio je o događajima na općoj razini svijeta i crkve koji su se odražavali i na franjevački red i naš narod. Svoje izlaganje pod naslovom "Kraljevina Hrvatska i Dalmacija u XIV. stoljeću" iznio je i doc. dr. sc. Ivan Majnarić s Hrvatskog Katoličkog sveučilišta u Zagrebu. U trećem izlaganju mr. sc. Sanja Miljan sa Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti iznijela je mnoge zanimljive podatke o franjevcima u Šibeniku od kraja 13. st. do početka 15. st. Proučavajući razne legate koji su franjevci primali autorica pretpostavlja da se u dokumentima iz 1404. i 1405. spominje i Ivan Tavelić, rođen brat sv. Nikole.
 
Međunarodni karakter ovom simpoziju dala su dva franjevca znanstvenika sa papinskog franjevačkog biblijskog studija u Svetoj Zemlji. Dr. sc. Narcyz Stanisław Klimas je izlagao o povijesnim okolnostima u Svetoj Zemlji u vrijeme sv. Nikole Tavelića kada je Jeruzalemom vladali marmelučki sultani, a Kustodija Svete Zemlje se nalazila u mnogim poteškoćama.  Drugi znanstvenik iz Svete Zemlje bio je dr. sc. Eugenio Alliata koji je prikazao arheološka saznanja o samostanu na brdu Sion.
 
U popodnevnom dijelu simpozija prikazana su znanstvena istraživanja o franjevcima i teologiji mučeništva. Prvo izlaganje u ovom nizu održao je doc. dr. sc. Darko Tepert s Teologije u Rijeci pod naslovom "Svetopisamsko promišljanje o mučeništvu". Izlaganje pod naslovom "Mučeništvo kao zahtjev preobražene Kristove egzistencije" održala je doc. dr. sc. Nedjeljka s. Valerija Kovač s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Mr. sc. Tomislav Smiljanić s Filozofsko-teološkog Instituta Družbe Isusove u Zagrebu predstavio je svoju analizu teološko-moralnih implikacija mučeništva u svjetlu kristocentričnog ustrojstva kršćanske vjere.

U posljednjem izlaganju prvoga dana simpozija govorio je prof. dr. sc. Marinko Pejić s Franjevačke teologije u Sarajevu o franjevcu Anđelu Klarenskom iz 14. st. koji je u svojem životnom i duhovnom iskustvu došao u kontakt s istočnom monaškom tradicijom koja je bila nadahnuta patrističkom teologijom. Po završetku radnog dijela simpozija sudionici su se uputili prema hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića gdje je u 19 sati svečanu koncelebriranu svetu misu predslavio biskup šibenski Tomislav Rogić.
 
Drugi dana četvrtog međunarodnog znanstvenog skupa "Franjevački velikani" o sv. Nikoli Taveliću protekao je pod radnom temom "Od beatifikacije do kanonizacije".

O povijesnim činjenicama grada Šibenika iz vremena sv. Nikole govorio je doc. dr. sc. Tomislav Galović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Fra Ljudevit Maračić franjevac konventualac iz Zagreba prikazao je analizu izvješća o mučeništvu sv. Nikole koje se nalazi u arhivu samostana sv. Frane uspoređujući ga s onim izvješćem koje se nalazi u Vatikanskom arhivu. Slijedeći predavač fra Augustin Kordić franjevac konventualac iz Šibenika otkrio je veliko zanimanje za tada još blaženog Nikolu Tavelića u velikom broju članaka o njemu koji su objavljeni u knjigama i časopisima između dva svjetska rata. O ulozi biskupa Antuna Josipa Fosca u procesu beatifikacije sv. Nikole Tavelića govorio je mr. sc. Ivan Armanda iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u Zagrebu. 

Mnoge manje poznate pojedinosti vezane za kanonizaciju bl. Nikole Tavelića u svojem izlaganju iznio je fra Hrvatin Gabrijel Juričić franjevac opservant iz Sinja. Nabrojao je mnoge časopise o štovanju sv. Nikole koji su izlazili u Domovini i emigraciji, te je ponešto rekao i o izradi medalje u čast sveca koja je predana papi Pavlu VI., zatim o monografiji i dokumentarnom filmu koji su dokumentirali svečanost kanonizacije u Rimu i proslavu u Šibeniku. Fra Gabrijel je završio izlaganje poticajnim riječima rekavši kako štovanje sv. Nikole nije zamrlo među nama Hrvatima jer postoje crkve njemu u čast od Australije do Amerike već je evo na nama da učinimo sada koliko je do nas da se štovanje nastavi širiti.

Teološku analizu govora pape Pavla VI. prigodom proglašenja svetim Nikole Tavelića i drugova napravili su prof. dr. sc. Ivan Karlić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i suradnik fra Milan Gelo franjevac konventualac iz Vinkovaca. Zadnje predavanje održala je dr. sc. Suzana Peran iz Informativne katoličke agencije iznoseći analizu medijskog odjeka kanonizacije sv. Nikole. Posebno je istaknula važnost objavljenih govora predstavnika Islamske zajednice na kanonizaciji u Rimu i predstavnika episkopa Srpske pravoslavne crkve u Šibeniku što je pokazalo ekumensku i međureligijsku dimenziju ovog događaja.

Završnu riječ okupljenim sudionicima uputio je prof. dr. sc. Ivan Karlić najavljujući tiskanje zbornika sa znanstvenim radovima predstavljenim na ovom simpoziju i predstavljajući temu slijedećeg simpozija a to će biti veliki franjevački svetac i teolog sv. Bonaventura.

 

Da biste komentirali, prijavite se.