Završio 1. Mladifest u Hrvatskoj

Biskup Košić pozvao je mlade da budu graditelji svoje budućnosti u Hrvatskoj.
Autor: Laudato/L.G. Photo: Laudato/L.G. nedjelja, 23. lipnja 2019. u 19:19
Prvi Mladifest u Hrvatskoj, po uzoru na međugorski, održan je od 21. do 23. lipnja u župi sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu kod Gline pod geslom "Pustite dječicu k meni" (Mk 10, 14). Organizirala ga je Zajednica Marijine legije iz Petrinje u suradnji sa Sisačkom biskupijom, župom Viduševac i uz potporu međugorskog župnika fra Marinka Šakote.

Na trodnevnom molitvenom susretu mladih prožetom katehezama, svjedočanstvima, molitvom, ispovijedi, euharistijom, klanjanjem, izvedbom pasije, pjesmom, plesom, koncertom duhovne glazbe, zajedničkim druženjima i obrocima, okupili su se mladi iz cijele Hrvatske, kao i Njemačke, Švedske, BiH i Vojvodine. Mladi su sva tri dana imali priliku ispovijedati se i porazgovarati sa duhovnicima koji su im bili na raspolaganju, a neki od njih su fra Marinko Šakota, don Damir Stojić, o. Ike Mandurić, vlč. Ivan Grbešić i mnogi drugi.

Trodnevni susret završio je svečanim misnim slavljem koje je predvodio biskup Košić. U propovijedi se biskup najprije osvrnuo na geslo susreta "Pustite dječicu k meni" ističući da je za Boga najveći upravo onaj najmanji, te je možda poruka Gospodina roditeljima da se ne boje djece. Biskup je u propovijedi izrazio i strah za domovinu iz koje sve više mladih odlazi.

- Što će biti s našom domovinom danas i sutra? To ovisi upravo o vama, dragi mladi prijatelji! Vaš idealizam, zanos i vaše snage potrebne su našem hrvatskom narodu, našoj domovini, da bi ona imala zdravu budućnost. Potreban nam je svima Krist Gospodin, njegova majka Marija, naši sveci i blaženici, sva naša mučenička povijest i žrtve naših starih. Ne sumnjam da ćete ih vi, dragi mladi, biti dostojni. Pokazali ste to i ovdje ova tri dana i želim vam na tome izreći priznanje - rekao je okupljenima biskup Košić.

Biskup je kao osobitost susreta istaknuo pobožnost Majci Božjoj.

- Marija je prva od nas ljudi slijedila Krista; nosila je svoj križ u svim događajima u kojima joj je život povezan s Kristovim; i nije slučajno prozvana i Majkom žalosnom, Majkom boli, Majkom naših stradanja… Ona dobro zna što je to trpljenje, što je bol i križ. Ali, ona zna i što je radost, Uskrs i dar Duha Svetoga. Iskreno molimo Mariju da za nas moli i kod Boga nas zagovara. Budimo ponizni službenici Gospodnji u svemu što jesmo i činimo, budimo zadovoljni onim što imamo i radosni što možemo biti s Gospodinom - istaknuo je biskup.

Biskup Košić osvrnuo se i na stradanja Sisačke biskupije u Domovinskom ratu, ističući da se porušene crkve obnavljaju , no istovremeno se pitajući što je s ljudima.

 - Jeste li vi obnovljeni? Sposobni pronositi i obnoviti ljepotu života upravo u svom zavičaju? Sanjate li možda da odete što dalje, u Irsku, Švedsku Njemačku? Poslovica kaže da je trava uvijek zelenija u susjedovu dvorištu. Kao da je ljepše uvijek drugdje a ne kod kuće. To je, međutim, varka. Mi ne možemo pobjeći od toga da nas je naš rodni zavičaj obilježio; da govorimo, razmišljamo i puno toga razumijemo upravo zbog onih koji su nas naučili prve riječi i korake, zbog okolnosti u našim obiteljima, našem kraju i domovini - rekao je biskup Košić.

Nakon svečanog misnog slavlja uslijedilo je klanjanje te poslanje nakon čega su mladi ostali pjesmom i plesom slaviti Boga. Kako je to izgledalo možete pogledati na facebook stranici Laudato.

 
Da biste komentirali, prijavite se.