Susret svećenika i časnih sestara neretvanskog kraja

Prikupljeno je 10 200 kuna za udrugu 'Veliko srce za djecu Neretve'.
Autor: smn.hr/Laudato/J.B. Photo: smn.hr nedjelja, 28. srpnja 2019. u 08:48

Prvi susret svećenika i časnih sestara Neretvanskog dekanata održan je prošle subote u župi sv. Nikole biskupa – Metković, piše Splitsko-makarska nadbiskupija.

Fra Josip Repeša, povjerenik za duhovna zvanja Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, kazao je kako je ovaj susret plod inicijative Ureda za pastoral duhovnih zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije i Vijeća za duhovna zvanja Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

- Naša Neretva je obilježena s obiljem duhovnih zvanja. Trenutno imamo tri biskupa, 50 svećenika i 100 časnih sestara iz našega kraja. Ovaj je podatak oslonac za budućnost Neretve kao i cijele naše mjesne Crkve. Neka ova sveta misa bude spomen za sve pokojnike koji su darovali život Gospodinu te sada su u Njegovu krilu uživaju radost vječnog života - rekao je fra Josip Repeša.

Svečano euharistijsko slavlje predslavio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić

U uvodnom dijelu homilije mons. Barišić je istaknuo kako Isus izabire učenike od kojih očekuje da svoj život u cjelovitosti daruju Radosnoj vijesti jer samo na taj način postaju sposobni za navještaj poruke spasenja svim ljudima. Osvrćući se na važnost molitve u životu svakoga vjernika, nadbiskup je naglasio kako 'molitva ima višestruko značenje, a posebno nam je važna kako bismo prepoznali Očevu volju za naš život'.

- Ona je govor o vjeri, znak da smo živi i da je Gospodin živ u našem životu. Ako je naša molitva ispunjenje propisa, a ne potreba duše, onda osjećamo da smo u krizi. Ona nam treba služiti kako bismo se približili Gospodinu i shvatili svoje potrebe. Iskrena molitva nas podsjeća kako Gospodin ostaje vjeran svojim obećanjima. Ako mi, grešni i slabi ljudi, ipak znamo pokazati djela milosrđa i ljubavi prema bližnjima, onda možemo biti sigurni kako onaj koji nas je stvorio iz čiste ljubavi neće ostati gluh na potrebe našega srca i molitve naše duše - kazao je mons. Barišić.

Pojasnio je kako nam je u molitvi 'Oče naš' darovan program za naš život.

- Taj program nas uči kako svaki pojedinac svojim životom treba slaviti Gospodina i opraštati svome bližnjemu. Uz to, otkriva nam i potrebe našega života. Vidimo kako nam je posebno potreban euharistijski kruh koji nas čini sposobnima za vjernost Bogu te za ljubav i milosrđe prema ljudima - istaknuo je.

Govoreći o važnosti života u zajedništvu, rekao je kako 'sva duhovna zvanja svoj izvor imaju u zajednici, te su zbog toga ljudi posvećenog života pozvani na trajnu izgradnju međusobnog zajedništva među narodom koji im je povjeren'.

- Trebamo biti ponosni na svoje svećenike i časne sestre koje smo darovali svojoj Crkvi i domovini, jer oni pripadaju svima nama. Gospodine, daruj nam milost svoga Duha, kako bismo svi u svojim duhovnim zvanjima nastavili biti hrabri svjedoci tvoga evanđelja, pokazujući uvijek ljubav prema Kristu i čovjeku, te vjernost svetoj Crkvi - zaključio je nadbiskup.

Don Jure Bjeliš predstojnik Ureda za pastoral duhovnih zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije potaknuo je sve prisutne na redovitu molitvu za buduća zvanja naše Crkve, izrazivši nadu 'kako će se susreti svećenika i časnih sestara neretvanskog kraja nastaviti i u budućnosti'.

Susret je imao i humanitarni karakter, te je prikupljeno 10 200 kuna za udrugu 'Veliko srce za djecu Neretve'.

 

Da biste komentirali, prijavite se.