Mir je u našim čestitkama uz zdravlje, najčešća želja i čovjeova potrebak

Misa na svetkovinu Marije Bogorodice i Svjetski dan mira u Varaždinu.
Autor: biskupija-varazdinska.hr/Laudato/D.T. utorak, 02. siječnja 2018. u 09:41
Prvog dana u 2018. godini, na blagdan Svete Marije Bogorodice,  varaždinski biskup Josip  Mrzljak predvodio je u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Antunom Perčićem, kancelarom preč. Ivanom Rakom, vlč. Alojzijem Petrovićem, umirovljenim svećenikom te kanonicima Stolnog kaptola svečano euharistijsko slavlje u varaždinskoj katedrali.
 
Uvodno je podsjetio biskup kako se okupljanjem na prvi dan nove građanske godine molimo Bogu za njegov blagoslov, ali da ujedno slavimo i blagdan Svete Marije Bogorodice čiji zaštitu i zagovor molimo. 
 
- Kada jedni drugima želimo sretnu novu godinu onda kao vjernici jedni drugima želimo da svoju sreću pronađemo u Bogu, Stvoritelju i Uzdržavatelju našega života. Prvi dan u godini slavimo Mariju Bogorodicu, prvu vjernicu, onu koja je povjerovala i pohranjivala riječ Božju u svojem srcu i od te vjere živjela. U tome je kao vjernici trebamo nasljedovati. Marija kao Majka prati Crkvu kroz čitavu njezinu povijest, te i u, od Crkve priznatim, ukazanjima i svetištima, ne prestaje upozoravati i pozivati vjernike da prihvate Riječ Božju u svoj život – rekao je biskup Mrzljak.
 
Istaknuo je kako na prvi dan u godini već 51. puta obilježavamo Svjetski dan mira te kako je i u našim čestitkama mir  uz zdravlje, najčešća želja i čovjekova potreba, kako mir u duši tako i onaj među ljudima i narodima. 
 
- Povodom Svjetskog dana mira Papa svake godine upućuje svoju poruku svima  nama, a posebno državnicima i onima koji mogu utjecati na prestanke ratova i sukoba - podsjetio je biskup Mrzljak.
 
  U nastavku pročitao je nekoliko misli iz papine poruke za Svjetski dan mira.
 
- Milosrdna duha zagrlimo sve one koji bježe od rata i gladi ili su zbog diskriminacije, progonstva, siromaštva i srozavanja okoliša prisiljeni napustiti svoja ognjišta.
Svjesni smo da nije dovoljno otvoriti svoja srca za druge koji pate. Mnogo će se toga još trebati učiniti prije nego što naša braća i sestre uzmognu ponovno mirno živjeti u sigurnom domu. Prihvaćanje drugih traži konkretno zalaganje, mrežu pomoći i dobročinstva, budnu i suosjećajnu pažnju, odgovorno upravljanje novim i složenim situacijama koje se katkad pridodaju brojnim drugim već postojećim problemima, kao i resursima koji su uvijek ograničeni. Provođenjem u djelo kreposti razboritosti, čelnici vlada trebali bi poduzeti praktične korake kako bi ih primili, promicali, zaštitili i integrirali, "i koliko to dopušta nepatvoreno dobro njihove zajednice, i[šli] na ruku onima koji bi se možda htjeli uključiti u novu zajednicu". Oni imaju jasnu odgovornost prema vlastitim zajednicama, legitimna prava i skladan razvoj kojih moraju osigurati, da ne bi postali poput ludog graditelja koji je pogrešno izračunao i nije uspio dovršiti kulu koju je počeo graditi. – poručuje papa Franjo. 
 
Na kraju svoje homilije mons. Mrzljak istaknuo je kako je ova poruka upućena svima nama koji u čovjeku u potrebi trebamo prepoznati samog Isusa i kojem možemo pomoći svojim konkretnim djelima, riječima i molitvama. Zaključno biskup Josip pozvao je okupljene vjernike da molimo za mir u nama, našim obiteljima, u našem narodu, u našem društvu i cijelome svijetu.
 
Sveta misa završila je svečanim blagoslovom s trostrukim zazivom: ''Bog izvor i počelo svakog blagoslova obasuo vas obiljem svoje milosti i u novoj godini čuvao žive i zdrave.'' ''Dao vam postojanu vjeru, nepokolebljivu nadu, strpljivost i ustrajnu ljubav.'' ''Darovao vam u životu i radu mir, u molitvi uspijeh, na kraju život vječni.''
 
Da biste komentirali, prijavite se.