Pepelnica u varaždinskoj katedrali

Naša vjera i činjenje dobrih djela treba imati drugi izvor i neke druge razloge, a ne da nas drugi vide, pohvale ili nam daju priznanja'.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: IKA srijeda, 14. veljače 2018. u 13:38

Na Čistu srijedu – Pepelnicu, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je euharistijsko slavlje u varaždinskoj katedrali. Na početku korizmenog vremena okupljene vjernike u homiliji je najprije podsjetio kako je korizmeno vrijeme svojevrsna inventura kršćanskog života. Svaki od nas treba ući u svoju nutrinu i sam sebe ispitati o svojem kršćanstvu, svojoj vjeri, što jest, a što nije bilo dobro te što treba popraviti, pojasnio je biskup.

Osvrnuvši se na ulomak iz Mateje evanđelja koji Crkva pred vjernike stavlja na Pepelnicu u kojem Isus poručuje da 'svoje pravednosti ne činimo pred drugima', biskup Mrzljak poručio je 'da naša vjera i činjenje dobrih djela treba imati drugi izvor i neke druge razloge, a ne da nas drugi vide, pohvale ili nam daju priznanja'.

O molitvi u evanđelju stoji 'uđi u svoju sobu i zatvori vrata'.

- To znači uđi u svoju nutrinu, svoje srce i dušu, i zatvori vrata koja su ono što bi nam možda smetalo na našem putu kršćanskoga života. Crkva preporuča da korizmeno vrijeme bude upravo takvo vrijeme kada ćemo zatvoriti vrata. Da pokušamo još više 'ući u svoju sobu' osobnog kršćanskog života, ali o i zajedničkog kršćanskog života. Što ćemo činiti mi kao pojedinci, ali i kao zajednica, kao Crkva - pojasnio je biskup Mrzljak.

Što se pak tiče milostinje, o kojoj također govori ulomak evanđelja, biskup je spomenuo da nije riječ samo o milostinji u novčanom odnosno materijalnom smislu već je potrebno imati i osjećaj za drugog čovjeka i 'promisliti kakvi smo jedni prema drugima – u obitelji, u susjedstvu, prema našim najbližima'.

U korizmenom vremenu kršćanin je pozvan učiniti vlastiti program svojega života, no ne smijemo zaboraviti da i Crkva kao zajednica vjernika ima svoje programe u koje bi se trebalo uključiti poput zajedničke pobožnosti Križnog puta, jer to je vrijeme kada se na poseban način promišlja o tom teškom dijelu Isusova života.

Biskup Mrzljak poželio je svima da korizma bude plodna, 'da znamo ući u svoju sobu odnosno svoje srce i zatvoriti vrata svemu onome što bi nas moglo odvesti putevima koji nisu dobri'.
 
- Kod obreda pepeljenja čujemo riječi 'Obrati se i vjeruj Evanđelju'. To znači vratiti se s nekoga puta na koji smo nekada otišli i vjerovati da je Evanđelje doista živa Božja riječ koja ima moć spasiti čovjeka i to je najbolji put ovdje na zemlji kojim čovjek može ići. Nema nekog drugog, sigurnijeg Božjeg puta. Ponekad se čini da postoji neki lakši put, ali put kojim je išao Isus noseći križ, sigurno vodi do života, odnosno do uskrsnuća. Tako vjerujmo da i naš život, kada idemo Isusovim putem, da je to siguran put i da vodi sigurnome cilju – u vječnost - poručio u homiliji biskup Mrzljak, nakon čega je uslijedio obred pepeljenja.

 

Da biste komentirali, prijavite se.