Radost Božića na znakovnom jeziku

Radost Božića na znakovnom jeziku" naziv je božićne priredbe Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije održane u srijedu 20. prosinca u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA četvrtak, 21. prosinca 2017. u 12:41

Ova božićna priredba tradicionalno se svake godine održava u Varaždinu, a riječ je o kulturnoj, edukativnoj i zabavnoj manifestaciji koja prije svega ima za cilj promociju hrvatskoga znakovnog jezika i kulture gluhoslijepih i gluhih osoba u svrhu postizanja inkluzije gluhoslijepih i gluhih osoba u naše društvo.

"Želimo se pripremiti za Božić koji nam dolazi i to na jedan specifičan način. Okupili smo se, naime, u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije, gluhe, gluhoslijepe, ali i čujuće osobe. Ponajprije im želimo kao volonteri pokloniti jedan dar.  Želimo, uz to, da društvo vidi na koji način gluhe i gluhoslijepe osobe mogu slaviti Boga, a ovo je jako dobro mjesto za to jer želimo Krista staviti u središte budući da postoje i razni svjetovni sadržaji. Na taj način gluhe i gluhoslijepe osobe možemo uvesti u vjeru. Nadamo se da će ovo biti poticaj mnogima da i sami nauče znakovni jezik, ali i da prihvate gluhe i gluhoslijepe osobe u samu Crkvu", rekao je vlč. Leonardo Šardi, župni vikar iz Sračinca, vrlo aktivan u Udruzi gluhoslijepih osoba Varaždinske županije gdje je posebno angažiran u prenošenju radosne vijesti gluhim i gluhoslijepim osobama.

Božićna priredba „Radost Božića na znakovnom jeziku" specifična je po tome što se radi o jedinstvenoj manifestaciji u kojoj jednako mogu uživati gluhoslijepe, gluhe i čujuće osobe. O interesu za taj zanimljiv događaj dovoljno govori podatak kako se u dvorani tražilo mjesto više, a predstavu su svojim dolaskom podržali varaždinski biskup Josip Mrzljak i generalni vikar mons. Antun Perčić.

Na božićnoj priredbi i ove su godine tradicionalno sudjelovali polaznici Tečaja hrvatskoga znakovnog jezika u Varaždinu i studenti Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, a pridružile su im se i gluhoslijepe osobe i volonteri iz Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije. Novost na ovogodišnjoj božićnoj priredbi je i sudjelovanje djece iz tri gradska vrtića koja su uključena u projekt "Mala škola znakovnog jezika".

"Ove godine predstava je malo drukčija jer sudjeluju djeca iz tri gradska dječja vrtića gdje smo provodili 'Mali tečaj znakovnog jezika'. Djeca su usvojila početne osnovne znakove i na taj način se danas predstavljaju pjesmom i recitacijom. Ta mala škola trajala je tri mjeseca, svaki tjedan po 45 minuta, a kroz razne igraonice na djeci prilagođen način učili smo znakovni jezik", rekla je Jelena Čondor, tajnica Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije.

 

Da biste komentirali, prijavite se.