Sedmodnevno ljetovanje vukovarske djece u Zadru

Ljetovanje je plod božićne akcije Caritasa Zadarske nadbiskupije ''Kupi frite, razveseli dite'' koja se u prosincu održavala u Zadru.
Autor: Laudato/Ines Grbić Photo: Ines Grbić nedjelja, 16. srpnja 2017. u 18:32

Sedmodnevno ljetovanje četrdeset i šest vukovarske djece u Zadru u organizaciji Caritasa Zadarske nadbiskupije završeno je u subotu 15. srpnja kad su poslijepodne djeca stigla u Vukovar. U prvoj takvoj inicijativi koju je podržalo i u njoj aktivno sudjelovalo dvanaest zadarskih ustanova, ljetovanjem je darovano po petnaest djece iz svake od tri vukovarske župe: Kraljice mučenika, sv. Filipa i Jakova i sv. Josipa radnika iz Borovog naselja. U Zadru su boravili u pratnji vlč. Dejana Čaplara, župnika župe Kraljice mučenika i šestero odraslih (troje roditelja i troje župnih suradnika), smješteni u Đačkom domu.
 
Ljetovanje je plod božićne akcije Caritasa Zadarske nadbiskupije ''Kupi frite, razveseli dite'' koja se u prosincu održavala na Narodnom trgu u Zadru. Tada su Zadrani kupnjom fritula prikupili novac za ljetovanje vukovarske djece, a da bi bilo što sadržajnije, sredstva su donirali i pojedinci i poduzeća kojima  će se Caritas i službeno zahvaliti.
 
U Zadru su boravila djeca 5. i 6. razreda aktivna u župama kao ministranti, pjevači i čitači. Kriterij je bio i socijalna situacija, jer neke obitelji ne mogu priuštiti odlazak na more. Uz kupanje, razgledali su povijesne znamenitosti, pohodili crkve i samostane i sudjelovali u liturgijskim slavljima. Djeca su sudjelovala u likovnoj radionici za djecu u organizaciji Udruge ''Put'' iz Zadra i bili su na cjelodnevnom izletu trajektom u Preku i na Školjiću.
 
Osobito dirljivi trenutak bio je u petak 14. srpnja kad su djeca u parku u središtu Zadra u suradnji s Nasadima i Udrugom Eko-Zadar u Perivoju Jarula (park pokraj nekadašnje Tehničke škole) zasadila ''stablo prijateljstva'', na trajni spomen svog boravka. Tom su prigodne mališane pozdravili predstavnici zadarskih vlasti i don Ivica Jurišić, ravnatelj zadarskog caritasa. Jurišić je zahvalio svim građanima koji su omogućili dolazak djece jer su za to prikupili sredstva, od čega je 90 % njih prvi put u Zadru, uvjeren da će ponijeti lijepe uspomene, da su se odmorili i iskupali.
 
Gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić je podsjetio kako su Zadar i Vukovar dijelili istu sudbinu u nedavnoj prošlosti.
 
- Vukovar je toliko dao za Hrvatsku, pa se osjećamo dužni da barem djecu ugostimo, zahvaljujući Caritasu i svim drugim ustanovama; da na ovako jedinstveni način povežemo prijateljstvo između Vukovara i Zadra jer će djeca u Zadru upoznati prijatelje i jednog se dana vjerojatno vratiti u Zadar te tu provesti i buduće lijepo ljetovanje – rekao je Dukić.
 
U ime zadarskog župana Božidara Longina, prisutne u parku je pozdravio Bernard Maruna, pročelnik Zadarske županije za zdravstvo i socijalnu skrb.
 
- Nadam se da je ovo početak akcije, pozdravite cijeli hrvatski Vukovar – poručio je. Upravo je Maruna na jednom sastanku izrazio ideju za to ljetovanje Vukovaraca.                                
 
Vlč. Čaplar je zahvalio Zadru i svim ustanovama što su prilozima omogućili smještaj, put, hranu, a preostalo je da svako dijete dobije i džeparac.
 
- Zahvalni smo Caritasu Zadarske nadbiskupije, Gradu Zadru i Zadarskoj županiji na akciji koji su proveli kako bi ugostili djecu. Jer djeci Vukovara je potrebno da ih se sjetimo ne samo 18. studenog, nego kroz cijelu godinu. Ta su djeca potrebna da se njihova srca zagriju i na ovakav način. Zahvalni smo svim građanima Zadra koji su sudjelovali u akciji i pokrili sve troškove smještaja i puta. Srca djece su puna dojmova, doživljava, uživali su u kupanju i razgledavanju grada. Dječje srce je lako razveseliti, potrebno je zaista vrlo malo - rekao je vlč. Čaplar.
Istaknuo je kako Vukovar u sjećanju na 1991. živi i novu nadu, što je osobito poručeno ove godine na susretu hrvatske katoličke mladeži, po geslu ''Krist, nada naša''.
 
- Na toj nadi gradimo. Ono što je bilo kroz povijest mržnjom rušeno, ljubavlju nastojimo graditi. Nastojimo oko pomirenja i praštanja svima. To i mi vukovarski župnici vjernicima sa svih ambona poručujemo. Ljubav, mir i praštanje, jedinstvo hrvatskog naroda i solidarnost s potrebitima, što mi i činimo, ne vodeći računa o nacionalnoj i vjerskoj razlici – rekao je.
 
Dodajući kako je svako stablo znak ozelenjenja, nove nade i novog početka, vlč. Čaplar je poželio da djeca opet dođu jednom sa svojim obiteljima, obiđu park i stablo koje su zasadili.
 
- Možda nisu ni svjesni što ono može značiti, ali će se jednog dana vratiti. Ja sigurno hoću - zaključio je vlč. Čaplar.
 
Vukovarska djeca u bijelim majicama, na kojima su anđeo i srce kako povezuju Vukovar i Zadar, lopatama i svatko svojim rukama nanoseći zemlju oko mladice, zasadili su stablo Lagestremiju, tzv. indijsku ružu, koje cvjeta cijelo ljeto. To je stablo izabrano jer u tom perivoju nema ništa cvjetno, jedino će ta vukovarsko-zadarska lagestremija u ružičastom cvijetu cvjetati. Postoji još i u bijeloj i purpurnoj boji i sve više se sadi u našim krajevima. Sporo raste, ali može narasti od šest metara, rekla je Zrinka Prusac iz Nasada. Nakon sadnje, prigodni ples izveo je KUD ''Zadarski tanac''.
 
S djecom su svaki dan bila dva volontera iz Volonterskog centra Zadar, izmjenjivali su se ujutro i popodne. I na fritulijadi je sudjelovalo deset volontera, a deset i u samom prihvatu i druženju s mladim prijateljima.
 
- Odlično mi je jer su među njima djeca koja su prvi put bila na moru. To je posebna vrijednost, što će se sjećati svog prvog doživljaja mora, sretan sam da je to u Zadru. Prijateljstvo između Zadra i Vukovara je ojačano. Najmlađi su osjetili gostoprimstvo i dobrodošlicu Zadra, kako i treba biti – rekao je Josip Vidov, voditelj Volonterskog centra.
 
Pozitivne dojmove djece primijetila je vukovarska majka Karolina Nadaždi Hideg.
 
- Djeca su uživala svih sedam dana. Bilo je puno aktivnosti, svaki dan su se kupali na plaži Kolovare, tamo su plesali i zumbu. Mnogi od njih ne bi došli na more, ovo im je jedinstvena prilika da mora malo i vide. Išli su svaki dan u šetnju gradom, bili su na misi kod benediktinki i u samostanu sv. Frane. Djeca su budućnost Vukovara i nadamo se da će biti bolje - rekla je.
 
Na kraju su svoje dojmove izrekla i djeca.
 
- Bilo mi je jako lijepo, vodili su nas kroz grad, grad je prekrasan, more je baš lijepo. To što smo zasadili drvo, to mi je kao da smo simbolički povezali naša dva grada. U tom vidim kao novu nadu za obadva grada. Osobito ću ponijeti u sjećanje odlazak katamaranom na Preko, pa smo plivali do Školjića i razgledavali franjevački samostan – rekla je djevojčica Iva Čikanović.
 
Dječak Domagoj Drobac je bio među glavnima koji je zasadio stablo.
 
- Bilo je jako lijepo, more je lijepo. Ima stvarno dobrih ljudi, jako smo se svi našetali. Nadam se da ćemo se kao društvo opet vidjeti, to ću ponijeti u svom srcu cijeli život. To stablo mi je kao poveznica Vukovara i Zadra koje nas povezuje kao jedno srce - rekao je Domagoj.
 
Uz Caritas Zadarske nadbiskupije, u akciji su sudjelovale sljedeće ustanove: Zadarska županija, Grad Zadar, Humanitarna udruga 'Put' Zadar, Volonterski Centar, Dom za odrasle osobe 'Sv.Frane', Dom za odrasle osobe Zemunik, Dom umirovljenika Zadar, Dom za odgoj djece i mladeži Zadar, Srednjoškolski đački dom, Centar za rehabilitaciju Sv.Filip i Jakov Zadar, Udruga 'Eko-Zadar' i Nasadi Zadar.
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.